Rusija lider u kupovini zlata

Izvor: Vostok.rs, 03.Maj.2019, 07:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija lider u kupovini zlata

Rusija je postala svetski lider u kupovini zlata u prvom kvartalu 2019. godine, prema podacima Svetskog saveta za zlato. Prema podacima Svetskog saveta za zlato, Rusija je kupila 55,3 tone zlata. Tako ukupan iznos zlatnih rezervi zemlje iznosi više od 2.168 tona, što je 19 odsto od ukupnih rezervi. Rusija je 2018. godine stekla 274,3 tone zlata. Napominje se da Rusija, kupujući zlato, nastoji da smanji svoju zavisnost od američkog dolara u slučaju proširenja sankcija od strane Sjedinjenih Američkih Država. Na drugom mestu je Centralna banka Kine, koja takođe pokušava da diferzifikuje svoje finansijske rezerve, krećući se ka napuštanju američkog dolara u pozadini napetih odnosa sa Vašingtonom. Turska, Kazahstan, Ekvador, Katar i Kolumbija takođe su među najaktivnijim kupcima zlata početkom 2019. godine. Generalno, svetske centralne banke su oborile šestogodišnji rekord kupovine zlata u posmatranom periodu - 145,5 tona zlata, što je za 68 odsto više nego na početku 2018. godine. Tokom protekle godine, Centralna banka Rusije je povećala svoje rezerve zlata za 14,9 odsto, ili za skoro 275 tona, na 67,9 miliona unci (više od dve hiljade tona). Tokom godine redovno ga je kupovala kako bi dopuniila devizne rezerve.
Direktor Centralne banke Elvira Nabuljina više puta je izjavila da banka ima politiku diverzifikacije ulaganja međunarodnih rezervi, uzimajući u obzir sve rizike, uključujući finansijske, ekonomske i geopolitičke. Tako je, na primer, prošle godine nakon uvođenja antiruskih sankcija od strane Vašingtona, Centralna banaka je počela sa prodajom američkih državnih obveznica. Do početka jeseni 2018. godine investicije u američke obveznice, koje su u 2010. godini iznosile 176 milijardi dolara, smanjene su na 14 milijardi.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Rusija najveći kupac zlata u svetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Maj.2019

Centralne banke širom sveta su u prvom kvartalu 2019. godine kupile najveće količine zlata u poslednjih šest godina, pri čemu je Rusija osigurala vodeću poziciju jer nastoji da smanji zavisnost od dolara...To je i najveći porast globalnih rezervi za ovaj period od 2013. godine, prema najnovijem...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.