Izvor: B92, 08.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija, energetika i Kosovo

Beograd -- Ministar rudarstva i energetike kaže da interesovanje Rusije za energetiku Srbije nije vezano za podršku Srbiji zbog Kosova.

Aleksandar Popović je izjavio da naglo interesovanje Rusije za srpske energetske kompanije nije povezano s ruskom podrškom Srbiji u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija povodom pitanja Kosova i da to ne znači da kompanije iz drugih zemalja nisu više dobrodošle na tender za Naftnu industriju Srbije.

"Ono što je bitno jeste da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svako kašnjenje početka privatizacije tog giganta nanosi znatne štete", rekao je Popović i dodao kako se nada da će tender za privatizaciju te kompanije biti raspisan do kraja godine.

Popović je rekao da o privatizaciji NIS-a postoje različita gledišta među vladajućim strankama i dodao kako se nada da će u narednih nekoliko nedelja svi koalicioni partneri izaći s jasnim stavom o tom pitanju kako bi mogla da počne vlasnička transformacija.

Stižu predstavnici Gazproma

Inače, sutra u Beograd dolazi delegacija kompanije Gazprom, na čelu sa predsednikom Upravnog odbora Aleksejem Milerom.

Jedan od zvaničnih predstavnika kompanije Denis Ignjatjev nije želeo da precizira sa kime će se delegacija sresti i koji je cilj posete, navodeći da će o tome više saopštiti sutra.

Prema pisanju beogradske štampe, Miler bi trebalo da razgovara sa predsednikom i premijerom Srbije Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom.

Do posete delegacije Gazproma dolazi nakon poseta Moskvi delegacije Ministarstva rudarstva i energetike Srbije, predvođene ministrom Aleksandrom Popovićem u julu i septembru.

Kako je ranije izjavio, Popović je sa predstavnicima Gazproma razgovorao o energetskoj saradnji.

Razgovaralo se o gasovodu Niš - Sofija, planiranom povećanju potrošnje gasa u Srbiji, o izgradnji elektroenergetskih objekata koji bi koristili gas kao pogonsku sirovinu i tranzitnog gasovoda, "južni potok", koji bi išao iz Bugarske ka Austriji ili Italiji.

Srbija i Rusija su krajem prošle godine potpisale Memorandum o razumevanju koji predviđa izgradnju gasovoda od 400 kilometara, preko teritorije Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.