Rusija: Otkazi za 1,5 mil. radnika?

Izvor: B92, Tanjug, 13.Feb.2010, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija: Otkazi za 1,5 mil. radnika?

Moskva -- Zbog potencijalne opasnosti od novih otpuštanja, ukupan broj nezaposlenih u Rusiji bi do leta mogao da se uveća za 1,5 miliona ljudi.

Predsednik Nacionalne skupštine stručnjaka za rad i socijalnu politiku Nikolaj Volgin kaže da je, "ukoliko se nezaposlenost proračunava po metodu Međunarodne organizacije za rad, u Rusiji sada oko osam miliona ljudi bez posla".

„Uz najoptimističniji razvoj događaja, nezaposlenost do sredine godine neće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imati eksplozivan karakter, tako da će armija 'suvišnih' ostati na prethodnom nivou", dodao je on.

Volgin u isto vreme ocenjuje da postoje ozbiljne osnove za masovna otpuštanja u maju i junu.

"Smatram da će do leta početi masovna otpuštanja. Ovakve dogadjaje ne bi trebalo očekivati u toku zime, jer su poslodavci veoma oprezni, ali tenzija na tržištu rada je prisutna. Verovatnoća da će do masovnih otpuštanja doći je visoka zbog mogućnog pada proizvodnje, pa bi bez posla moglo da bude oko devet do 9,5 miliona ljudi", rekao je Volgin.

U februaru su u Rusiji aktivirani procesi koji mogu u najskorije vreme da izazovu eksploziju takozvane prikrivene nezaposlenosti.

"Ova tendencija ne samo da postoji, nego je sve snažnija. Već početkom februara počela je da raste prikrivena nezaposlenost. Radnici se ne otpuštaju direktno već se upućuju na prinudan odmor, uz delimičnu nadoknadu ili bez nje", zaključio je Volgin.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.