Ruši se zgrada MUP-a u Kneza Miloša, a u centru...

Izvor: B92, 18.Sep.2016, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruši se zgrada MUP-a u Kneza Miloša, a u centru...

Beograd -- U prethodne dve godine učinio se veliki napor kako se bi se pokrenuo točak investicija u glavnom gradu, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić.

On je dodao da je u trenutku kada je aktuelna vlast dobila poverenje građana bilo četiri gradilišta, a da ih danas ima pedeset pet.

"Reč je o gradilištima koje je gradio Grad, a vrednost kompletnih radova je oko 2,9 milijardi dinara. Predviđena vrednost bila je za oko milijardu dinara više. Uštedu koju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smo ostvarili preneli smo na druge projekte", rekao je Vesić na Studiju B.

Vesić je najavio da se u narednih nedelju ili dve očekuje da počne rušenje zgrade saveznog MUP-a, gde je previđena izgradnja poslovno-tržnog centra i stambenog kompleksa.

Takođe, podsetio je da se radi na Obilićevom vencu, u Dalmatinskoj ulici, gradi se nova zgrada Airport Sitija, gradi se u Višnjičkoj Banji...

"A da ne pričamo o Beogradu na vodi gde uveliko niču zgrade. Svi ti kranovi koje možete da vidite znače posao za građane, to je posao za građevinsku industriju i danas nema građevinske firme u Beogradu koja nije uposlena", rekao je Vesić.

On je ukazao da na tenderima u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda pobeđuju i firme iz unutrašnjosti, što je veoma važno jer Beograd mora da razvija i ostatak Srbije.

"Beograd je u poslednje dve godine primer kako bi jedan grad trebalo da se razvija. Prvi put je dobio svoje industrijske zone, formirano je preduzeće "Industrijska zona" koje pomaže investitore po pitanju dobijanja informacija, ali i zemlje i infrastrukture pod povoljnijim uslovima, sve u cilju većeg broja investicija", naveo je gradski menadžer.

On je primetio da su u prošlosti gradovi iz unutrašnjosti bili mnogo brži u privlačenju investicija od Beograda.

Kako je rekao, nije bilo nijedne investicije u Sopotu, Mladenovcu ili Lazarevcu, ali kada su napravljene industrijske zone, SIEPA i ostale državne institucije koje dolaze u kontakt sa investitorima upoznate su sa kapacitetima gradskih opština.

"Sada sve to imamo u Beogradu i u naredne dve godine moramo da imamo najmanje jednu investiciju u svakoj prigradskoj opštini kako bi smo stvarali nova radna mesta", podvukao je Vesić.

Gradski menadžer kaže da je proširenje pešačkih zona i izmena saobraćajnih prioriteta uveliko u toku i dodao da će Beograđani uskoro biti u mogućnosti da koriste javne bicikle.

"Kada nađemo partnera, dobićemo mogućnost da građanima obezbedimo bicikle koje će moći da koriste i nakon što se prevezu na željenu lokaciju vrate u stanicu. To je nešto što postoji u svim većim evropskim gradovima", istakao je Vesić.

Dodao je i da će deo grada između Zelenog venca i Zmaj Jovine ulice biti pešačka zona.

Sledeće nedelje, kaže Vesić, kreću radovi koji će Obilićev venac pretvoriti u pešačku zonu.

U toku ove godine su urađeni Ulica Vuka Karadžića, Cara Lazara i Zmaj Jovina i samim povećanjem površine pešačkih zona doći će i do veće potrebe za vožnjom bicikla.

Kada je u pitanju problem sa održavanjem liftova u zgradama, Vesić ističe da su liftovi vlasništvo vlasnika stanova, a ne Grada Beograda.

Ipak, Gradsko stambeno će od oktobra pokrenuti novu akciju uređenja liftova, putem ugovora koje će Skupštine stanara moći da sklope sa Gradskim stambenim.

Po tom ugovoru građani će moći da počnu sa kupovinom liftova i to na period otplate od pet godina.

"Veoma aktivno radimo sa nadležnim ministarstvom na izmeni Zakona o stanovanju i time ćemo rešiti generalno probleme liftova i fasada, jer ćemo sa stanarima rešavati ta goruća pitanja", poručio je Vesić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.