Rusi se šire: Meta – Kina

Izvor: B92, 09.Feb.2024, 16:41

Rusi se šire: Meta – Kina

Ruska banka VTB planira da proširi prisutnost u Kini otvaranjem kancelarije u Pekingu i drugim gradovima u bliskoj budućnosti.

To je rekao izvršni direktor Andrej Kostin, prenosi Indeks.

Najveće ruske banke požurile su u Kinu nakon što su zbog zapadnih sankcija izgubile pristup globalnom finansijskom sistemu. Zapadne zemlje uvele su Rusiji sankije zbog sukoba sa Ukrajinom.

"Rusija sada ozbiljno širi spoljnu ekonomsku aktivnost na istok", rekao je juče >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izvršni direktor VTB-a guverneru Primorski Kraia Olegu Kozhemjaku na sastanku otvorenom za medije. Primorski kraj smešten je uz Japansko more i graniči se s Kinom.

"Otvorićemo kancelarije u Pekingu i u nizu drugih kineskih gradova u bliskoj budućnosti. Imamo licencu za rad s rubljama i juanima i danas servisiramo deo spoljnotrgovinskog prometa", dodao je Kostin.

VTB je drugi najveći zajmodavac u Rusiji i prvi je ponudio uslugu novčanih transfera u Kinu u juanima, u septembru 2022, zaobilazeći međunarodni sistem slanja poruka SWIFT. Prvi je otvorio i podružnicu u Kini, pre više od 15 godina. Njegovim stopama planiraju da krenu i Sberbank i Alfa Bank.

Rusko-kineska trgovinska razmena dostigla je u 2023. godini rekordnih 240 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.