Ruši se luksuzno odmaralište VIDEO/FOTO

Izvor: B92, 12.Feb.2022, 13:25

Ruši se luksuzno odmaralište VIDEO/FOTO

Ogroman luksuzni kompleks u Španiji, sa golf odmaralištem, hotelom sa četiri zvezdice i skoro 200 vila, biće - porušen.

Podignut je u zaštićenom prirodnom području, a u ovom slučaju presudio je Vrhovni sud Španije i to nakon 14-godišnje pravne bitke.

Luksuzni kompleks "Marina Isla de Valdekanjas", koji se prostire na 135 hektara ima 185 vila, hotel sa četiri zvezdice i veštačku plažu. Ostrvo Valdekanjas je poznato kao "ekstremadurska Marbelja", po uzoru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na luksuzni grad na jugu Španije poznat po bogatim gostima sa svih strana sveta. Međutim, ova luksuzna enklava na oko 200 kilometara istočno od Madrida, iako ima plažu sa finim peskom najbliže španskoj prestonici, izgrađena je na zaštićenom zemljištu.

Posle pravne bitke koja traje od 2007, a koju je pokrenula grupa za ekološku kampanju pod nazivom "Ekolozi u akciji", ovo području bi trebalo da bude vraćeno u svoje prirodno stanje.

Megalomanski projekat u ruralnoj oblasti proklijalo je na površini okruženoj vodom. Stanište desetina vrsta ptica vlasti su 2005. godine proglasile posebnim zaštićenim područjem i uvrstile u Crvenu mapu "Natura 2000" (sistem područja zaštite biodiverziteta u Evropskoj uniji).

Ali to nije sprečavalo nadležne da projekat urbanizacije odobre. On je, u principu, trebalo da bude neka vrsta banje. Promoteri su pokušali da mu daju ekološki, održivi karakter. Međutim, ono što je reklamirano kao mirno utočište završilo je kao odmaralište sa 565 vikendica sa veštačkim plažama, bazenima, crkvom, barovima i mogućnošću jedrenja, dostupno samo najbogatijima.

"Isla de Valdekanjas" preživeo je finansijski krah i izbegao razne pravne prepreke kako bi i dalje bio ekskluzivno utočište na nekoliko sati od Madrida. Od najave njegove izgradnje, "Ekolozi u akciji" i druge grupe su protestovale i pokrenule pravni postupak: 2007. su svoju optužbu učvrstili i stigli do Evropske unije.

Godine 2020. dolazi do preokreta u ekološkoj borbi: Vrhovni sud pravde u Ekstremaduri, koji je kompleks proglasio nelegalnim, vidi rušenje kao "materijalno nemoguće" zbog "velike ekonomske štete". Regionalna vlada bi morala da se suoči sa "najmanje" 145 miliona evra za troškove rušenja i obeštećenja vlasnicima, pa je dozvoljeno rušenje samo objekata u izgradnji.

Međutim, najnovija odluka poništava tu presudu i nalaže njihovo rušenje. "Ekolozi u akciji" proslavljaju poslednju presudu, kojom se izbegava postavljanje "opasnog presedana" za druge nelegalno izgrađene objekte.

"Bilo je to skoro 14 godina borbe, trpljenja ogromnih posledica", navodi jedno od najvidljivijih lica "Ekologa u akciji" Paka Blanko, nakon što je zbog pritiska morala da napusti svoj grad. Njen partner u udruženju Anhel Garsija Kale takođe slavi.

"Nadajmo se da će to poslužiti za zaustavljanje drugih sličnih projekata. To je ekološki zločin", kaže on za Sputnjik mundo.

"Imali smo mnogo prepreka. Od odbora, od onih koji stoje iza izgradnje i od komšija, koji su znali da kupuju nešto nelegalno", kaže on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.