Rusi neće pileće batake iz Amerike

Izvor: Vesti-online.com, 11.Jan.2010, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi neće pileće batake iz Amerike

Rusija je zabranila uvoz američkih pilećih bataka, s obrazloženjem da sadrže previsok procenat hlora, zbog čega ne odgovaraju novim ruskim sanitarnim propisima.

Odlukom Ruske agencije za veterinarski i fitosanitarni nadzor o proizvodnji i prometu živinskog mesa, koja je stupila na snagu 1. januara, smanjen je dozvoljen sadržaj hlora u rastvoru za obradu pilećih bataka sa 200 na 50 miligrama po kubnom metru.

Stupanje na snagu novih sanitarnih propisa je bilo predviđeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << za 1. januar 2009. godine, ali su ruski proizvođači pilećeg mesa zatražili dodatno vreme za pripreme. Ruski proizvođači sada mogu da proizvode do 90 odsto pilećeg mesa bez primene preparata s hlorom, dok Amerikanci, kako navodi ruski poslovni dnevnik "Vedomosti", svoju tehnologiju nisu adaptirali ruskim propisima.

U Rusiji je u 2009. godini prodato 3,45 miliona tona živinskog mesa, a proizvedeno 2,5 miliona tona. Američka piletina je u ukupnoj prodaji na ruskom tržištu učestvovala sa oko 22 odsto, a u ruskom uvozu sa 79 procenata. Ove godine je trebalo da američki proizovđači isporuče Rusiji 600.000 tona živinskog mesa (77 odsto ukupnog uvoza).

Anketirani eksperti nisu imali jedinstven stav o tome kako će zaustavljen uvoz iz SAD delovati na rusko tržište. Neki su tvrdili da rusko tržište očekuje deficit piletine i rast cena, dok drugi ukazuju da će negatine posledice biti izbegnute, jer su skladišta uvoznika pretrpana, a ruski proizovđaci planiraju značajno povećanje produkcije.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.