Rusi iskopali jedinstveni 100-karatni dijamant FOTO

Izvor: B92, 04.Mar.2019, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi iskopali jedinstveni 100-karatni dijamant FOTO

Svetski lider u rudarstvu dijamanata iz Rusije, Alrosa, je na svom nalazištu u severoistočnom regionu Jakutije iskopao dijamant vrhunskog kvaliteta.

Dijamant od skoro 100 karata je drugi najveći dragulj ikada pronađen u tom nalazištu.

Dijamant, koji ima oktaedarski oblik, pronađen je 17. februara u Zapolyarnaya cevi kimberlita, koja je deo Verkhne-Munskogieva dijamantnog ležišta.

Nedavno otkriće dokazuje da rudnik dijamanata u Jakutiji, koji je najveći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << investicioni projekat Alrose, ima veliki potencijal, navodi kompanija.

“Ovo je drugi veliki pronalazak od oktobra prošle godine. To nam omogućava da govorimo o velikom potencijalu ležišta Verkhne-Munskoie”, navodi se u saopštenju proizvođača dijamanata.

Prvi veliki dragulj od 51,49 karata, iskopan je u objektu Verkhne-Munskoie prošle godine, ubrzo nakon zvaničnog lansiranja 31. oktobra.

Tada je Alrosa obećala da će uložiti 60 milijardi rubalja (910 miliona dolara) u projekat do 2042. godine, a očekuje se da će rudnik dati oko 1,8 miliona karata dijamanata godišnje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusi iskopali jedinstveni stokaratni dijamant

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Mar.2019

Svetski lider u rudarstvu dijamanata iz Rusije, Alrosa, je na svom nalazištu u severoistočnom regionu Jakutije iskopao dijamant vrhunskog kvaliteta...Dijamant od skoro 100 karata je drugi najveći dragulj ikada pronađen u tom nalazištu...Dijamant, koji ima oktaedarski oblik, pronađen je 17. februara...Nedavno...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

VRHUNSKI KVALITET Rusi iskopali jedinstveni 100-karatni DIJAMANT (FOTO)

Izvor: Blic, 04.Mar.2019

Svetski lider u rudarstvu dijamanata iz Rusije, Alrosa, je na svom nalazištu u severoistočnom regionu Jakutije iskopao dijamant vrhunskog kvaliteta.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.