Rumuniji od MMF-a 20 milijardi evra

Izvor: B92, Tanjug, 24.Mar.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumuniji od MMF-a 20 milijardi evra

Bukurešt -- Rumunija će od Me]unarodnog monetarnog fonda i Evropske unije dobiti zajam u vrednosti 20 milijardi evra za stabilizaciju domaće privrede.

Rumunija je, posle Mađarske i Letonije, treća članica EU koja je dobila novac od MMF-a

Neimenovani vladini izvori u Bukureštu su potvrdili da aranžman dogovoren između predstavnika rumunske vlade i MMF-a predviđa da Rumunija u toku ove godine može imati i budžetski deficit u visini od 4,6 odsto vrednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ostvarenog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

MMF je ranije procenio da će ovogodišnji rast rumunske privrede biti negativan (oko minus četiri odsto) i to je, uz druge prateće loše makroekonomske pokazatelje, podstaklo vladu u Bukureštu da zatraži hitnu i obilnu stranu finansijsku pomoć.

Rumuniji je neophodna spoljna finansijska podrška za finansiranje sve većeg deficita tekućih plaćanja, rastućeg nesklada između budžetskih prihoda i rashoda, a takođe i vrlo nepovoljnog uticaja globalne finansijske i ekonomske krize na kretanja u nacionalnoj privredi.

Rumunija je, posle Mađarske i Letonije, treća članica EU iz istočne Evrope koja je sa MMF-om i Unijom postigla Sporazum o stabilizacionom zajmu.

Domaći ekonomisti su ranije upozorili da je rastući budžetski deficit glavni razlog zbog koga se Rumunija obratila MMF-u za hitan zajam, jer se strahuje da bi privreda ove članice EU, koja je u Uniju primljena 1. januara 2007. godine, mogla da zapadne tokom godine u još veću recesiju od postojeće.

Rumunija je do prošle godine imala jednu od najbržih stopa privrednog rasta u celoj EU, ali je naglo izbijanje globalne finansijske krize teško pogodilo privredu te zemlje koja bitno zavisi od priliva stranih investicija.

Ekonomisti smatraju da među najvažne uzroke sadašnje privredne krize treba ubrojati preteranu privatnu i javnu potrošnju i ujedno optužuju vladu da, u dužem periodu, nije na odgovarajući način vodila fiskalnu i politiku zarada, što je uticalo na izbijanje privredne krize.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rumunija dogovorila zajam sa MMF vredan 20 milijardi evra

Izvor: EMportal, 24.Mar.2009

Rumunija će od Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske unije dobiti zajam u vrednosti 20 milijardi evra za stabilizaciju domaće privrede, potvrdili su neimenovani vladini izvori u Bukureštu.

Nastavak na EMportal...

Rumunija dogovorila kredit sa MMF vrijedan 20 milijardi evra

Izvor: Capital.ba, 25.Mar.2009, 08:37

BUKUREŠT, Rumunija će od Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske unije dobiti zajam u vrijednosti 20 milijardi evra za stabilizaciju domaće privrede, potvrdili su neimenovani vladini izvori u Bukureštu. Aranžman dogovoren između predstavnika rumunske vlade i MMF-a predviđa da Rumunija u toku...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.