Rubini: Moguća nova globalna finansijska kriza

Izvor: Blic, Tanjug, 28.Okt.2009, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rubini: Moguća nova globalna finansijska kriza

Investitori širom sveta pozajmljuju dolare da bi kupovali imovinu, uključujući akcije i sirovine, čime stvaraju "ogromne imovinske mehure" koji mogu da podstakne novu finansijsku krizu, upozorio je profesor Univerziteta u Njujorku Nurijel Rubini.



"Svi igraju istu igru i ta igra postaje opasna", ukazao je Rubini, koji je i predvideo i sadašnju finansijsku krizu.

Njeno izbijanje 2007. dovelo je do otpisa aktiva i kreditnih gubitaka većih od 1,6 biliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dolara u finansijskim kompanijama širom sveta. Vrednost dolara je u proteklih godinu dana opala 13 odsto u odnosu na korpu od šest velikih valuta nakon što su američke Federalne rezerve (Fed) skresale svoju ključnu kamatnu stopu na nivo blizu nule u nastojanju da izvuku američku ekonomiju iz najdublje recesije od 30-ih godina prošlog veka, podsetila je agencija Blumberg.

Rubini je ukazao da će se dolar na kraju "podići sa dna", kada Fed poveća troškove kreditiranja i ukine stimulativne mere, uključujući kupovinu vladinog duga, što može primorati investitore da odustanu od prakse pozajmljivanja u zemljama sa nižim kamatama, sa ciljem investiranja u aktive s većim prinosom.

"Postoji rizik da sejemo seme sledeće finansijske krize. Ovaj imovinski mehur uopšte nije u skladu sa slabim ekonomskim oporavkom i fundamentalnim činiocima na finansijskom tržištu", ukazao je Rubini.

Indeks globalnih akcija MSCI "odskočio" je 69 odsto u odnosu na ovogodišnji minimum, zabeležen 9. marta, dok je indeks 19 vrsta sirovina CRB istovremeno ojačao 32 procenta. Rubini je ocenio da je recesija u SAD, izgleda, okončana, mada će ekonomski oporavak u razvijenim zemljama biti "anemičan". On je, međutim, "optimističniji" kad je reč o izgledima rasta u privredama u naglom usponu.

Američka ekonomija je verovatno ojačala 3,2 odsto u tromesečju od jula do kraja septembra, posle slabljenja u prethodna četiri kvartala, procenjuju ekonomisti Blumberga. U periodu od 12 meseci do juna privreda SAD je oslabila 3,8 odsto, što je najgori pokazatelj za sedam decenija. Rubini je početkom oktobra ukazao da su tržišta akcija i sirovina "otišla predaleko i prebrzo".

"Vidim rizik od korekcije, naročito sada, kada tržišta shvataju da oporavak ekonomije ne teče brzo i nije u obliku slova V, već pre u obliku slova U. Do oporavka može doći u četvrtom kvartlu ove godine ili prvom iduće godine", rekao je tada Rubini.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.