Rostovski: Evropi i dalje preti rat

Izvor: B92, 21.Nov.2011, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rostovski: Evropi i dalje preti rat

Evropska centralna banka (ECB) mora snažno da interveniše kupovinama obveznica prezaduženih država evrozone, kaže Jacek Rostovski.

Poljski ministar finansija upozorava da će se u suprotnom Evropa suočiti s katastrofom koja bi mogla dovesti do rata.

"Pred nama je užasan izbor - ili će ECB snažno intervenisati ili nam sledi katastrofa", kazao je on.

"Ako bi se evrozona raspala, izgubili bismo veliki deo našeg BDP-a. Preti nam opasnost istorijske privredne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << katastrofe, poput Velike depresije u 30-im godinama prošlog veka, koja bi mogla dovesti do rata u Evropi, dodao je ministar finansija čija zemlja trenutno predsedava EU-om.

ECB je izložen pojačanim pritiscima da deluje kao takozvani zajmodavac u krajnjoj nuždi kako bi pomogao zaduženim zemljama i sprečio širenje krize širom evrozone.

Centralna banka sa sedištem u Frankfurtu tome se opire, ističući da je njena glavna odgovornost da štiti od inflacije, u čemu joj snažnu podršku pruža i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Rostovski je takođe upozorio na potencijalno katastrofalne posledice dužničke krize. "Ako ne uspemo smiriti tržišta, mala je šansa da će se kriza zaustaviti na Italiji. Ona će se proširiti na svaku zemlju evrozone, ama baš svaku, uključujući Nemačku”, oštro je upozorio poljski ministar.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.