Rosatom će graditi nuklearnu elektranu u Šri Lanki

Izvor: B92, 15.Jun.2023, 15:04

Rosatom će graditi nuklearnu elektranu u Šri Lanki

Ruska državna agencija za nuklearnu energiju Rosatom i Šri Lanka dogovorile su se o izgradnji nuklearne elektrane snage do 300 megavata.

To je izjavila ambasadorka Šri Lanke u Moskvi Džanita Lijanage za Sputnjik.

"Postoji predlog kao i odobrenje vlasti Šri Lanke. Na tom pitanju radi i Međunarodna agencija za nuklearnu energiju koja je organizovala nekoliko radnih grupa na tu temu. 'Rosatom' je takođe formirao četiri radne grupe za različite oblasti. Krećemo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se ka izgradnji nuklearne elektrane na ostrvu, ali još se razmatra da li će to biti plutajuća elektrana ili elektrana na kopnu", izjavila je Lijanage na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Kako je dodala, Šri Lanka će uz pomoć Rosatoma početi da obučava stručnjake u nuklearnoj sferi.

"IAEA nas takođe podržava u ovome, kao i vlasti Šri Lanke. To je jedini način da rešimo krizu sa gorivom u zemlji. Izgradnja elektrane će biti pokrenuta u bliskoj budućnosti", istakla je ambasadorka.

Ona je dodala da će kapacitet elektrane najverovatnije biti 300 megavata.

U međuvremenu je portal Ada Derana iz Šri Lanke saopštio da bi prva nuklearna elektrana mogla da bude izgrađena u zemlji do 2032. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.