Ronaldu preti tužba od milijardu dolara

Izvor: B92, 29.Nov.2023, 22:32

Ronaldu preti tužba od milijardu dolara

Fudbaler Kristijano Ronaldo nalazi se pred mogućom tužbom grupe ljudi iz SAD zbog ušešća u promociji Bajnensa, najveće berze kriptovaluta na svetu.

Podnosioci ističu da ih je njegova podrška navela da naprave gubitke, preneo je danas Bi-Bi-Si.

Ovaj medij navodi da podnosioci tužbe zbog toga nameravaju da traže odštetu u iznosu koji prelazi milijardu dolara. Podseća se da je u novembru 2022. godine, Bajnens najavio svoju prvu CR7 kolekciju "nezamenljivih tokena" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << (NFT), u partnerstvu sa Ronaldom.

Čuveni portugalski fudbaler je u video snimku, koji kruži na društvenim mrežama i najavljuje partnerstvo, rekao potencijalnim investitorima da će to biti "nagrada navijačima za sve godine podrške".

Naziv CR7 odnosi se na Ronaldove inicijale i broj dresa, a koristi se kao brend u nizu proizvoda, od obuće do parfema, što mu je pomoglo da postane jedan od najbogatijih sportista na svetu.

NFT su virtuelna sredstva koja se mogu kupiti i prodati, ali postoje samo u digitalnom obliku i upotrebljavaju se za označavanje vlasništva nad nečim, poput slike ili videa na mrežama.

Najjeftiniji token iz kolekcije NFT išao je po ceni od 77 dolara, kada je pušten u prodaju u novembru 2022, ali mu je godinu dana kasnije cena bila samo oko jedan dolar, napominje Bi-Bi-Si.

Podnosioci zahteva navode da je Ronaldova promocija Bajsensa dovela do uvećanja pretraga za 500 odsto za kripto berzu, koja je registrovana na Kajmanskim ostrvima. Oni ističu da je to navelo ljude da preko te firme investiraju u "neregistrovane hartije od vrednosti", kao što je Bajnesova BNB kriptovaluta.

Prema američkoj komisiji za hartije od vrednosti (SEC), ova imovina se može smatrati hartijama od vrednosti, a slavne ličnosti koje ih podržavaju moraju da poštuju zakon SAD.

Predsednik SEC-a Geri Gensler je ranije rekao da "poznate ličnosti moraju da otkriju javnosti od koga i koliko se dobija promovisanjem ulaganja u hartije od vrednosti".

"Kada slavne ličnosti podržavaju mogućnosti ulaganja, uključujući hartije od vrednosti kripto imovine, investitori bi trebalo da pažljivo istraže da li su ta ulaganja dobra za njih, kao i da znaju zašto slavne ličnosti daju takve preporuke", rekao je on.

Podnosioci zahteva navode da je Ronaldo trebalo da otkrije koliko je bio plaćen, ali on to nije uradio.

Šef konsultantske firme Dever grup Najdžel Grin, naveo je da je od ključnog značaja prepoznati to da "bacanje krivice na Ronalda previše pojednostavljuje složeno pitanje".

"Umesto toga, pažnja bi takođe trebalo da bude usmerena na svetske regulatore, koji su bili spori u uspostavljanju jasnih smernica za ovu finansijsku oblast u povoju", poručio je Grin.

Bi-Bi-Si navodi da izgleda kako Ronaldo i Bajnens planiraju ponovo da sarađuju u budućnosti, a nedavno je fudbaler na društvenim mrežama objavio da se s tim u vezi "nešto kuva".

Britanski medij istakao je da niko od njih nije odgovorio na zahteve za komentar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.