Rok ističe: Ostalo je još 10 dana

Izvor: B92, 23.Maj.2023, 08:36

Rok ističe: Ostalo je još 10 dana

Ostalo je oko 10 dana pre isteka krajnjeg roka do kojeg bi trebalo da bude postignut dogovor o povećanju limita javnog zaduživanja američke vlade.

On sada iznosi 31,4 biliona dolara, a predsednik Džozef Bajden i predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa Kevin Makarti nisu uspeli da se saglase kako da reše gorući problem.

Izostanak dogovora između dve strane mogao bi negativno da se odrazi na američku ekonomiju i uvede je u ozbiljnu krizu, a dve strane su potvrdile >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će pregovori biti nastavljeni, navodi se u izveštaju Rojtersa.

Predsednik Bajden iz Demokratske stranke i predsedavajući Predstavničkog doma republikanac Makarti, pokušavali su da postignu dogovor, ali Makarti je zahtevao da Bela kuća pristane na smanjenje potrošnje, dok je predsednik Bajden taj zahtev ocenio kao "ekstreman" i predložio je uvođenje novih poreskih obaveza što su republikanci odbili.

Obe strane su naglasile potrebu da se izbegne proglašenje nesolventnosti i neizvršavanje obaveza i potvrdile da će nastaviti da razgovaraju u narednim danima.

"Još jednom smo ponovili da je jedini način da se krene napred u dobroj veri da ćemo postići dvopartijski sporazum", rekao je Bajden posle sastanka i ocenio ga kao "produktivan".

Nakon sinoćnjih razgovora sa Bajdenom, Mekarti je rekao novinarima da će pregovaraču pokušati da pronađu zajednički jezik.

Pročitajte više:

Neviđeni haos u SAD: Svetu se primiče "smrtonosna kombinacija"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bajden i Mekarti bez dogovora oko budžeta, a vreme ističe: Prete bankrot i RECESIJA

Izvor: Blic, 23.Maj.2023

Američki predsednik Džozef Bajden i predsedavajući Predstavničkog doma Kevin Mekarti nisu uspeli da postignu dogovor o načinu podizanja granice zaduženja administracije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.