Risto Marić dobio na sudu „Šume Srpske“

Izvor: Capital.ba, 16.Okt.2023, 16:41

Risto Marić dobio na sudu „Šume Srpske“

SOKOLAC – Osnovni sud u Sokocu poništio je odluku Nadzornog odbora „Šuma Srpske“ kojom je Risto Marić razriješen dužnosti direktora ovog javnog preduzeća, te obavezao „Šume“ da mu isplate razliku plata počevši od 16. novembra 2018. godine sa pripadajućom zakonskom kamatom. Risto Marić „Šume Srpske“ bi Mariću prema ovoj presudi trebale isplatiti oko 33.000 KM. Iako je sud poništio odluku Nadzornog odbora o razrješenju sa dužnosti direktora, Marić se ipak ne vraća na >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << čelo „Šuma“. „Nemam godine da se vratim na čelo „Šuma“. Ta tužba je bila moja lična satisfakcija. Vidjećemo još kakva će biti drugostepena odluka“, kazao je Marić za CAPITAL. U presudi Osnovnog suda u Sokocu koja je u posjedu CAPITAL-a je navedeno da je nesporna činjenica da je Marić razriješen prije isteka mandata i to spornom odlukom Nadzornog odbora od 16. novembra 2018. godine. „'Šume Srpske’ nisu provele zakonitu proceduru razrješenja, pa samim tim nisu dokazale ni zakonitost odluke Nadzornog odbora o razrješenju tužioca sa dužnosti direktora. ‘Šume’ nisu vodile disciplinski, niti bilo kakav drugi postupak utvrđivanja odgovornosti tužioca za navodno nepoštovanje odluka Vlade, što potvrđuje i svjedok Biljana Marković, predsjednica Nadzornog odbora, niti je na bilo koji način utvrđena njegova odgovornost za bilo koju nepravilnost u njegovom radu“, navedeno je u obrazloženju Presude. Podsjetimo, Marić je sa funkcije generalnog direktora “Šuma Republike Srpske” smijenjen u novembru 2018. godine, a kao jedan od razloga smjene navedeno je njegovo suprotstavljanje odluci resornog ministarstva o izboru v.d direktora u Šumskom gazdinstvu “Klekovača-Potoci” u Istočnom Drvaru, kao i zbog navodnog lošeg poslovanja. Marić je nakon toga podnio tužbu radi poništavanja odluke Nadzornog odbora “Šuma” o njegovom razrješenju sa mjesta direktora, a suđenje je počelo polovinom juna pretprošle godine. Iako je saslušanje svjedoka završeno još u septembru 2021. godine sudija u ovom slučaju je sve do nedavno „izrađivao“ odluku. U osnovnom Sudu u Sokocu su na pitanje novinara portala CAPITAL zbog čega je bilo potrebno ovoliko dugo da se donese odluka odgovorili da im razlozi za to nisu poznati jer je sudija na bolovanju. Marić je za vršioca dužnosti „Šuma“ postavljen 2015. godine, nakon smjene Dragana Grabovca. Na mjesto generalnog direktora tog  preduzeća imenovan je u februaru 2017. godine, da bi već u novembru 2018. godine bio smijenjen. CAPITAL: Bojana Ninković Чланак Risto Marić dobio na sudu „Šume Srpske“ се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Risto Marić dobio na sudu "Šume Srpske"

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Okt.2023

SOKOLAC - Osnovni sud u Sokocu poništio je odluku Nadzornog odbora "Šuma Srpske" kojom je Risto Marić razriješen dužnosti direktora ovog javnog preduzeća, te obavezao "Šume" da mu isplate razliku plata počevši od 16. novembra 2018. godine sa pripadajućom zakonskom kamatom.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.