Izvor: B92, 07.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ristić: Prodaja 'Beopetrola' je rasprodaja tržišta

Beograd -- Radomir Ristić, predstavnik najveće domaće privatne asocijacije naftaša, kaže da će "AD NAFTA", tražiti od vlade Srbije da zaustavi prodaju "Beopetrola". Ministar za privatizaciju Aleksandar Vlahović najavio je da će tender za privatizaciju tog preduzeća biti raspisan do kraja januara. Međutim, Ristić u izjavi za Radio B92 podseća Vlahovića da je prodaja "Beopetrola" u stvari rasprodaja tržišta, a na štetu Naftne industrije Srbije i privatnih naftaša. Ristić, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << takođe, poručuje Vlahoviću da treba da uči na greškama crnogorskih kolega, koji su prodajom kotorskog "Jugopetrola", uništili sopstveno tržište. "Mi smo to tražili odavno i tražićemo da kažemo iz sveg glasa, iz sve snage, jer nema niko pravo i nema niko mandat da rasproda tržište naftne privrede Srbije. To se prodaje jednom i nikad više. Mi ne smemo dozvoliti ono što je dozvolila Bugarska, Rumunija pa i Mađarska. Zašto nisu dozvolili Slovenci, zašto nisu dozvolili Hrvati, zašto nisu Bosanci dozvolili? Mi ne smemo uraditi to što su uradili Crnogorci, prodali su tržištze za sva vremena. Srbija je po tom pitanju specifična, ima mnogo privatnih pumpi, preko 500, ukupno ima oko 1200, postojeće pumpe samo treba modernizovati, približiti ih evropskim objektima, ne povećavati broj pumpi, odnosno ne dozvoliti jedan stihijski način dolaženja stranih kompanija", rekao je Ristić.

Podsetimo, konkurs za prodaju "Beopetrola" već je odlagan nekoliko puta. Naime, potencijalni inostrani kupci uslovljavali su učešće na tenderu ukidanjem Uredbe o uvozu nafte, koja štiti monopol NIS-a. Vlasnici privatnih benzinskih stanica su, takođe, protiv Uredbe o regulisanju uvoza i prerade sirove nafte. Oni zahtevaju hitne razgovore sa ministarkom energetike Kori Udovički, posle njene izjave, date tokom praznika, da uredba ostaje na snazi. Udovički je pojasnila da je izmena uredbe rizična po standard građana, sve dok se ne smiri cena nafte na svetskom tržištu. Predstavnik naftne asocijacije AVIA, Zoran Obradović, kaže da je iznenađen takvom izjavom, jer je ministarstvo samo predložilo privatnicima, da posle praznika, zajedno rade na korekciji uredbe. "Dužina te krize sa visokim cenama nafte je neizvesna, ona može da potraje i dve-tri nedelje, a može i nekoliko meseci. Ministarstvo je samo najavilo da ispituje potrebe tržišta, da žele da sa nosiocima snabdevanja naprave određene dogovore, razgovore, da se u tom pravcu radi na izmeni te uredbe. Ona je definitvno privremena i mi se nadamo da će, bez obzira na trenutno stanje sa cenama nafte, ministarstvo ići ka rešavanju, odnosno ka izmeni uredbe u pravcu da im dozvoli neposredno snabdevanje, a kada cene budu išle u suprotnom pravcu, kada budu padale, i da dođe do sniženja cena derivata na maloprodajnim mestima", rekao je Obradović.

Suvlasnik akcionarskog društva "AD NAFTA" Radomir Ristić je, takođe, revoltiran što je ministarka Udovički odustala od najavljene promene uredbe o uvozu nafte. "Jedna ovakva izjava gospođe Kori Udovički za mene je nepromišljena i neodmerena, naročito što se navodi razlog 'dok se ne stabilizuje cena sirove nafte na svetskom tržištu'. To mislim da nema nikakve, ni blage veze sa uredbom, i uredba treba da bude izmenjena u tom delu da se dozvoli prerada sirove nafte ozbiljnim pravnim subjektima koji se bave preradom i prometom derivata. Inače smo protiv liberalizacije uvoza derivata, jer kada bi se dozvolila liberalizacija, imajući u vidu stanje naših rafinerija, one jednostavno ne bi mogle da izdrže tu oštru konkurenciju stranih kompanija, to bi bio početak kraja naftne privrede Srbije", rekao je Ristić.Podsetimo, Uredba, kojom je uveden monopol NIS-a na uvoz sirove nafte, doneta je tokom 2001. godine. Zahvaljujući uredbi za 11 meseci prošle godine, u državnu kasu uplaćeno je 40 milijardi dinara na ime akciza i doporinosa, što je 20 odsto budžeta Republike.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.