Rimac ulazi na tržište energije

Izvor: B92, 04.Maj.2023, 18:20

Rimac ulazi na tržište energije

Rimac Technology najavljuje svoj ulazak na tržište stacionarnih sistema skladištenje energije (ESS) s novom markom Rimac Energy, saopštili su iz Rimac grupe.

Ovaj korak predstavlja značajnu prekretnicu za firmu, koja se širi izvan svoje snažne pozicije u tehnologiji električnih vozila visokih performansi uvodeći inovativne stacionarne sisteme skladištenja energije, saopštili su iz su iz Rimac grupe, prenosi Indeks.

"Ostvarivanje punog potencijala proizvodnje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obnovljive energije i poticanje dekarbonizacije energetskih mreža povezani su sa stacionarnim rešenjima ovog tipa", poručuju.

Ima 60 radnika

Rimac Energy tim, specijalizovani tim unutar kompanije Rimac Technology, razvijao se tokom poslednjih 18 meseci i danas se sastoji od 60 zaposlenih - od kojih svi trenutno rade na njegovoj prvoj generaciji stacionarnih ESS-a.

"Oslanjajući se na visoku stručnost i standarde demonstrirane u razvoju i proizvodnji električnih vozila, Rimac Energy primenjuje istu inženjersku filozofiju pri razvoju stacionarnih baterija. Kao rezultat, Rimac Energy je razvio novu arhitekturu baterija koja smanjuje gubitke za do 50 odsto, a istovremeno zauzima do 40 odsto manje površine u odnosu na najmodernija rešenja.

Dodatne tehnološke prednosti uključuju produženi životni vek, ugrađenu redundanciju za povećanu dostupnost, kao i konkurentne troškove samog sistema i njegove instalacije", stoji u saopštenju.

"U Rimcu smo uvijek bili motivisani inovacijama i željom za pomeranjem granica onoga što je moguće u automobilskoj industriji. Međutim, prepoznajemo važnost rešenja stacionarnih baterija kako bismo ubrzali tranziciju na obnovljive izvore energije. S obzirom na naše dosadašnje rezultate u području inovativnih baterijskih sistema, verujemo da ćemo imati ključnu ulogu u izgradnji budućih energetskih ekosistema Evrope te ih podići na globalnu razinu", izjavio je direktor Rimac Energyja Vasim Sarvar Dilov.

Traju pregovori, serijska proizvodnja kreće 2025.

Kako se dodaje, Rimac Energy isprva će pružati rešenja u komercijalnom i industrijskom sektoru, kao podrška elektroenergetskoj mreži, a rešenja za brzo i megavatno punjenje pomoću baterija su već u toku.

Otkrivaju kako firma trenutno pregovara o nekoliko projekata s klijentima, uključujući pilot-projekat s jednom od vodećih kompanija u području obnovljive energije koja traži baterijska rešenja za skladištenje energije kao podršku njihovim solarnim elektranama i vetroelektranama.

"Očekuje se da će se pilot-sistemi proizvesti do kraja ove godine, a puštanje u rad planirano je za 2024. godinu. Serijska proizvodnja trebala bi da započne 2025. godine u Rimac kampusu koji je trenutno u izgradnji, s postupnim povećanjem kapaciteta proizvodnje na desetine GWh", poručuju.

"Postoji hitna potreba za čistom energetskom infrastrukturom kako bi se podržala integracija obnovljivih izvora energije u mrežu pružanjem mogućnosti skladištenja i balansiranja energije. S obzirom na naše iskustvo u tehnologiji električnih vozila visokih performansi i posvećenost održivom razvoju, ovaj put nam se čini kao prirodan slijed razvoja. Naš se tim zaista raduje stvaranju rešenja koja čine čistu energiju dostupnijom, dok se trudimo da umanjimo našu zavisnost od fosilnih goriva i podstaknemo zeleniju budućnost", rekao je osnivač i izvršni direktor Rimac grupe Mate Rimac.

Detalji o svemu kasnije ove godine

Detalji o jedinstvenoj tehnologiji koja stoji iza brenda Rimac Energy biće otkriveni kasnije ove godine, prenosi hrvatski portal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.