Riječ godine u Sloveniji je begunec

Izvor: SEEbiz.eu, 10.Jan.2017, 14:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Riječ godine u Sloveniji je "begunec"

LJUBLJANA - Za riječ 2016. godine u Sloveniji je izabrana imenica izbjeglica ("begunec"), objavio je Institut za slovenski jezik Slovenske akademije znanosti i umjetnosti (SAZU).

Izbor riječi godine, po uzoru na slične akcije u svijetu, organiziran je prvi put, a u završnom glasanju sudjelovalo je 1100 osoba koje su mogli birati između deset ponuđenih riječi.

Među njima su se našle i neke riječi koje jezikoslovci još nisu službeno priznali.

S područja >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << politike na popisu novih riječi našao se izraz "trumpizam"(prema prezimenu budućeg američkog predsjednika), a s područja radnog prava izrazi kao "prekarac" (kolokvijalni izraz za slabo plaćenog radnika u nestalnom, fleksibilnom radnom odnosu) te "uberizacija" (prema američkoj tvrtki za prijevozne usluge čijem se dolasku najviše protive ljubljanski taksisti).

Velik broj glasova za riječ godine dobila je i riječ "žica", također povezana s izbjegličkim valom i željom da se u budućnosti spriječe ilegalni migrantski ulasci.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.