Rezerve otkupljuju 40.000 tona pšenice

Izvor: Glas javnosti, 05.Avg.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rezerve otkupljuju 40.000 tona pšenice

BEOGRAD - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin izjavio je da će Robne rezerve otkupiti oko 40.000 tona pšenice ovogodišnjeg roda „i to, od proizvođača, a ne od nakupaca“.

„Ne od onih koji su od seljaka preuzeli pšenicu po nižim cenama, da bi je sada prodali po većim“, rekao je Dragin.

Ministar smatra da otkup pšenice od seljaka treba da se realizuje tako što će se „otvoriti konkurs da ljudi ponude cenu i da se pšenica uzme od najpovoljnijih >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << proizvođača“.

Dragin je izrazio nadu da će Robne rezerve sa otkupom „početi što pre“.

„Mi smo zatražili od Komisije za monopol da utvrdi da li postoji monopol na stvaranje cena pšenice i da li žitomlinska industrija stvara taj monopol, a ukoliko se to utvrdi očekujemo brzu i efikasnu reakciju države na takav način formiranja cene hlebnog žita“, istakao je Dragin, prenosi Tanjug.

Ministarstvo smatra, dodao je on, da cenu pšenice treba formirati slobodno na tržištu prema potražnji. Cene u okruženju su nešto niže, ali to ne može biti izgovor mlinarima da nude nižu cenu za pšenicu „iz prostog razloga, što se u tim zemljama daje i po 300 evra subvencija po hektaru, a kod nas je to oko 120 evra“, ukazao je Dragin.

Ministar poljoprivrede je izrazio nadu da će iduće godine biti otvoreni evropski fondovi i za Srbiju, koji bi nam omogućili da se deo sredstava koje dobijemo za ruralni razvoj, prebaci za direktna davanja po hektaru, što će omogućiti da se može davati više. „Do tada to nije moguće“, objasnio je Dragin.

„Evropski fondovi će nam se otvoriti onog trenutka kada ispunimo sve uslove koji su propisani, a to je, pre svega, saradnja sa Haškim tribunalom“, dodao je on, ocenjujući da je „ono što se prethodnih dana dešavalo izuzetno dobar pokazatelj“.

Mi, kao zemlja moramo da pokažemo da smo odgovorna administracija i da smo opredeljeni za evropski put, naglasio je Dragin. „Država, treba i to reći, nikada nije više dala za proizvodnju pšenice kao ove godine, pre svega za naftu, za mineralna đubriva i seme“, predočio je ministar, i istakao da, zahvaljujući tome, ima proizvođača koji su proizveli i po 10 tona pšenice po hektaru, a prosek u državi je 4,5 tona po jedinici površine.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.