Rešiti pitanje Petrohemije i Resavice

Izvor: B92, 22.Jul.2019, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rešiti pitanje Petrohemije i Resavice"

Beograd -- Srbija je u prethodnih nekoliko godina zabeležila napredak u rešavanju pitanja problematičnih državnih preduzeća.

Ostalo još da se reši budućnost Petrohemije i Resavice, izjavio je šef kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji, Sebastijan Sosa.

On je novinarima rekao da Petrohemija trenutno beleži boljitak kada je reč o rezultatima, ali da ona može da postane rizik za budžet kada isteknu aktuelni ugovori sa tim preduzećem.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
MMF, kaže, zato podržava nameru vlasti u Srbiji da objavi tender za privatizaciju Petrohemije.

Dodao je da Resavica dobija podršku vlade kroz subvencije zbog socijalnih implikacija, te da MMF podržava i nameru vlasti u Srbiji da se nađe plan za zatvaranje nekih rudnika koji nisu održivi, ali da se istovremeno obezbedi program pomoći za ugrožene radnike.

Sosa kaže da je u prethodnom periodu smanjen broj državnih preduzeća koja su gubitaši, kao i podrška države takvim kompanijama.

Prema njegovim rečima, procene su da je 2014. i 2015. godine podrška države gubitašima iznosila tri odsto BDP-a, dok danas iznosi manje od jednog procenta BDP-a.

Šef beogradske Kancelarije MMF je naveo da je došlo do poboljšanja i kada je reč o dividendama koje pojedina preduzeća uplaćuju direktno u državni budžet.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Milenković: Potrebno otvaranje novih ležišta i modernizacija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jul.2019, 11:30

Šef kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Sebastijan Sosa kaže da je naša zemlja u prethodnih nekoliko godina zabeležila napredak u rešavanju problematičnih državnih preduzeća, ali da još nije rešena budućnost kompanija poput Petrohemije i Resavice...Sosa je juče rekao da preduzeće...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.