Rešen spor: Pomirenje

Izvor: B92, 03.Maj.2023, 08:27

Rešen spor: Pomirenje

Nemački proizvođači oružja Kraus-Mafaj Vegman (KMW) i Rajnmetal postigli su nagodbu oko prava intelektualnog vlasništva nad borbenim tenkom Leopard 2.

"Strane su se nagodile", stoji u kratkom saopštenju suda, dodajući da je slučaj, koji se tiče prava na Leopard, uključujući verziju 2A4, sada zatvoren. Sud međutim nije izneo detalje o postignutom sporazumu.

Minhenski proizvođač tenkova KMW pokrenuo je tužbu protiv obrambene kompanije Rajnmetal iz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Diseldorfa u vezi s izjavama izvršnog direktora Rajnmetala Armina Papergera da njegova kompanija drži prava intelektualnog vlasništva.

Rajnmetal je u utorak izjavio da ne polaže "ekskluzivna prava" na tenk.

KMW i Rajnmetal su i rivali i partneri. Tenk Leopard 2 u početku je razvio Kraus-Mafaj, kako se kompanija zvala u to vreme, ali Rajnmetal proizvodi top, municiju, sistem za upravljanje vatrom kao i sistem za kontrolu, prema kompaniji.

U nedavnom intervjuu za švajcarske novine Neue Zürcher Zeitung, Paperger je rekao: "Prava na Leopard 2A4 pripadaju Rajnmetalu". KMW je tražio pravnu zaštitu kako bi sprečio Rajnmetal da daje izjave koje KMV smatra "neistinitim, činjenično pogrešnim tvrdnjama koje krše njena prava".

Na vlastitoj web stranici Rajnmetal pripisuje KMW-u zasluge za razvoj tenka, uprkos onome što je Paperger rekao u intervjuu.

"Leopard 2 kompanije Kraus-Mafaj Vegman (KMW) je najbolji glavni borbeni tenk na svetu", piše na stranici.

Rajnmetal je u utorak izdao izjavu u kojoj se navodi da ni Paperger ni Rajnmetal ne žele da polažu ekskluzivna prava na tenk.

Vrlo moderan tenk je oslonac nekoliko evropskih vojski i nedavno je bio u centru rasprave o isporukama nemačkog oružja Ukrajini, prenosi seebiz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.