Rešavanje krize: Makron sa naučnicima i ekonomistima

Izvor: B92, 17.Mar.2019, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rešavanje krize: Makron sa naučnicima i ekonomistima

Pariz -- Francuski predsednik Emanuel Makron će u ponedeljak u Jelisejskoj palati primiti oko 60 naučnika, ekonomista, intelektualaca i stručnjaka za ekologiju.

Ovaj razgovor se održava u okviru završetka velike nacionalne debate pokrenute u cilju rešavanja krize nastale protestima pokreta "Žutih prsluka", preneo je list Figaro.

Makron koji je dva meseca obilazio lokalne vlasti i razgovarao sa meštanima, predstavnicima lokalnih preduzećima i obilazio razna mala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mesta, odlučio je da u ponedeljak organizuje sastanak sa stručnjacima iz raznih oblasti.

Na sastanku će biti i međunarodno priznati naučnici, kao što su dobitnik Nobelove nagrade za fiziku Serž Aroš, nobelovac Žil Ofman kao i matematičar Sedrik Vilani.

Figaro je danas preneo da su neki naučnici odbili da dođu na sastanak iz različitih razloga. Među njima su ekonomista Frederik Lordon koji je žestoki kritičar Makronove politike, kao i astrofizičar i aktivista ekolog Orelijen Baro i filozof Alen Finkelkro.

Velika nacionalna debata pokrenuta je polovinom januara kao pokušaj odgovara na nezadovoljstvo građana opštom državnom politikom.

Tokom debate je organizovano 10.300 sastanaka na lokalnom nivou.

Francuske vlasti su navele da će rezultati debate biti detaljno razmotreni i da će zaključci sa novim predlozima biti predstavljeni pre početka leta.

Međutim, i pored te debate i ranijih ustapaka vlasti, građanski pokret "Žuti prsluci" koji je spontano nastao na društvenim mrežama, nastavlja proteste započete 17. novembra navodeći da su Makronovi predlozi i debata samo maskarada.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.