Izvor: B92, 03.Mar.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Republika još nije nadležna za plate carinika

Beograd -- Takozvani beli štrajk carinika traje već skoro nedelju dana, ali se dogovor sa nadležnima ne nazire. Naime, Ministarstvo finansija Srbije saopštilo je da sa zaposlenima u Upravi carina ne može da pravi bilo kakve dogovore o platama, jer za to još uvek nije nadležno. U saopštenju se navodi da bi do aprila trebalo da bude usvojen rebalans budžeta Republike Srbije, kada bi i plate carinika trebalo da predju sa privremenog budžeta savezne države na republički budžet. Tek >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tada će, dodaje se u saopštenju ministarstva finansija, plate carinika biti uskladjene sa prosekom u Srbiji.

Carinici traže veće plate, a njihova akcija pojačane kontrole robe i putnika izazvala je kilometarske kolone na graničnim prelazima. Predsednik Privredne komore Srbije Radoslav Veselinović za Radio B92 kaže da će toliko zadržavanje robe na graničnim prelazima izazvati velike gubitke za privredu: "Privreda je već dva meseca u određenim teškoćama zbog i vremenskih uslova koji su bili vrlo nepovoljni u ovom periodu, zatim zbog platnog prometa, sada zbog protesta carinika. To će dovesti do velikih posledica u narednih nekoliko meseci po privredu Srbije. Možemo očekivati da nivo proizvodnje bude niži nego u prošloj godini, a to bi bilo za nas dosta veliki gubitak, ako smo planirali da proizvodnja u ovoj godini poraste za jedan značajan procenat", kazao je Veselinović.

Radoslav Veselinović pozvao je carinike i nadležne u Vladi da što pre pronadju rešenje i ubrzaju protok roba.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.