Remontom vagona oštećen budžet za 65 miliona evra

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Apr.2015, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Remontom vagona oštećen budžet za 65 miliona evra

Savet za borbu protiv korupcije je utvrdio da je u poslovima obnove šinskih vozila za potrebe Železnice Srbije naneta šteta budžetu od oko 65 miliona evra, zbog nenamenski potrošenih sredstava i neizmirenih poreskih obaveza pet remontera.

Savet za borbu protiv korupcije u saopštenju navodi da je analizirao obimnu dokumentaciju dobijenu od Železnice, Ministarstva privrede, Sektora budžetske inspekcije Ministarstva finansija, Fonda za razvoj i Generalnog sekretarijata Vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Srbije, koja se odnosi na obnovu šinskih vozila za potrebe Železnica Srbije.

Za nabavku i remont šinskih vozila u poslednjih 10 godina potrošeno je oko 10 milijardi dinara ili oko 100 miliona evra.

Savet je pratio finansiranja obnove šinskih vozila železnice u periodu od 2009. do 2014. godine, shodno zaključcima Vlade Srbije, kao i period od 2005. do 2008. godine odnosno Projekat opravke i modifikacije 1000 EAS vagona.

"Činjenica da se vozni park Železnice nije bitno menjao i pored ogromnih ulaganja, izaziva sumnju da je stvarnog remonta bilo i da je šteta za budžet Srbije veća od 65 miliona evra. Ni stanje remontera se, pored tolikih davanja od strane države, nije popravilo već su kod svih raskinuti ugovori o privatizaciji, pa se sa devastiranom imovinom i ogromnim dugovima ponovo nalaze u većinskom vlasništvu države", navedeno je u saopštenju Saveta.

Brojni su protesti radnika remontnih preduzeća koji mesecima nisu primili zarade i kojima nisu uplaćivani doprinosi.

Savet za borbu protiv korupcije je Izveštaj o nenamenskom trošenju budžetskih sredstava na programu proizvodnje i remonta šinskih vozila za potrebe Železnice Srbije dostavio: predsedniku vlade, ministru finansija, ministru privrede, ministru građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ministru unutrašnjih poslova, republičkom javnom tužiocu i skupštinskim odborima za saobraćaj i finansije.

Prema Projektu opravke i modifikacije 1.000 EAS vagona Železnica je trebalo da dobije 1.000 EAS remontovanih vagona za 840 miliona dinara odnosno deset miliona evra do kraja 2005. godine.

Projekat je završen za tri godine sa remontovanih 434 EAS vagona za koje je Železnica preko remontera "Želvoz" iz Smedereva platila oko dve milijarde dinara ili 25 miliona evra.

Kako je navedeno, Železnice su Savetu pružila dokaze da je opravka samo 434 EAS vagona od planiranih 1.000 koštala oko 500 miliona dinara, ali ne i dokaze za koje namene je potrošeno dodatnih 1,5 milijarde dinara.

U periodu od 2009. do 2014. godine, shodno zaključcima Vlade Srbije za obnovu šinskih vozila za potrebe Železnice, preko Fonda za razvoj preneto je remonterima oko osam milijardi dinara za planirani remont i nabavku 4.069 šinskih vozila.

Železnica je dostavila dokaze da je nabavljeno novih i remontovano 3.496 šinskih vozila za iznos od 6,7 milijardi dinara, a da nekoliko remontera nije izvršilo usluge u iznosu od 1,3 milijardi dinara, iako su im sredstva namenski preneta.

Najveći iznos neopravdano potrošenih sredstava po zaključcima vlade u periodu od 2008. do 2014. godine je kod remontera "Želvoz" u iznosu od oko 600 miliona dinara.

Preko "Želvoza" je nenamenski potrošeno 1,5 milijardi dinara u periodu od 2005. do 2008. godine kroz remont EAS vagona, a ukupno je za period od 2005. do 2014. godine "Želvoz" nenamenski potrošio 2,1 milijardi dinara.

"Želvoz" nije izmirivao ni poreske obaveze pa je poreski dug na dan 31.12.2014. godine 2,4 milijarde dinara, što sa neopravdanim sredstvima iznosi manjak u srpskom budžetu u iznosu od 4,5 milijardi dinara.

Sredstva su preneta i sledećim remonterima: Fabrici vagona Kraljevo, MIN Lokomotivi iz Niša, MIN Vagonki iz Niša, Goši iz Smederevske Palanke, ali usluga remonta u iznosu od oko 700 miliona dinara nije izvršena, a neplaćene poreske obaveze iznose 1,3 milijarde dinara.

"Šteta za Republiku Srbiju zbog nenamenski potrošenih sredstava i neizmirenih poreskih obaveza od strane pet remontera iznosi 6,5 milijardi dinara ili oko 65 miliona evra", navodi Savet.

Prema zaključcima Vlade Srbije za kontrolu trošenja budžetskih sredstava bilo je zaduženo Ministarstvo finansija - Sektor budžetske inspekcije, a za realizaciju Programa obnove šinskih vozila Ministarstvo privrede.

"Ni jedno ministarstvo nije vršilo kontrolu trošenja budžetskih sredstava, pa se podaci o broju remontovanih vozila i vrednosti realizacije, koje je dostavila Železnica, mogu prihvatiti sa rezervom. U svojim popisnim listama Železnica deset godina prikazuje oko 4.000 šinskih vozila ispravnih za saobraćaj, bez obzira što je za te namene u tom periodu potrošeno deset milijardi dinara, odnosno oko 10 miliona evra na godišnjem nivou", navodi Savet.

Ulaganja od 10 miliona evra godišnje u šinska vozila morala su se odraziti na značajno povećanje broja ispravnih vozila za saobraćaj.

Za ukupno potrošen iznos od 100 miliona evra u periodu od 10 godina Železnica je, primera radi, mogla da nabavi novih 1.300 najboljih teretnih vagona serije Sgns s, koji služe za prevoz kontejnera.

Savet podseća da je 2012. celokupnu dokumentaciju o tom predmetu predao Radnoj grupi Uprave kriminalističke policije i navodi da još nema povratnu informaciju od MUP-a i nadležnog tužilaštva o nabavci i remontu šinskih vozila.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Železnica oštećena za 65 miliona evra

Izvor: Kurir, 16.Apr.2015, 07:07

Savet za borbu protiv korupcije ustanovio da su sredstva za remont šinskih vozila nenamenski iskorišćena..BEOGRAD - Državni budžet oštećen je za oko 65 miliona evra zbog nenamenski potrošenih sredstava i neizmirenih poreskih obaveza pet remontera tokom obnove šinskih vozila za potrebe „Železnica...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.