Relaks Posušje gradi vjetroeletranu vrijednu 35 milijuna eura

Izvor: SEEbiz.eu, 18.Jan.2020, 09:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Relaks Posušje gradi vjetroeletranu vrijednu 35 milijuna eura

POSUŠJE - Relaks d.o.o. Posušje, čiji su vlasnici privrednici Veljko Lončar (Vokel) i Tomislav Marić (KTM Brina), radi na projektu izgradnje VE Oštrc na planini Oštrc iznad Posušja.

Projekt je u fazi ishođenja energetske dozvole. Do sada je za VE izdana lokacijska i okolišna dozvola te još 30-ak raznih dopuštenja i suglasnosti sa nivoa općine, kantona i Federacije, javlja portal Grude.com.

Snaga i smjer vjetra se kontinuirano prati i snima već pet godina >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << s uređajima postavljenim na mjerni stup visine 84 metra na Oštrcu.

Temeljem dobivenih podatka urađene su sve potrebne studije i elaborati koji pokazuju da je lokacija Oštrc jedna od najboljih lokacija za izgradnju vjetroelektrana u BiH.

Električnu energiju iz obnovljivog izvora energije-vjetra, VE Oštrc će proizvoditi s osam vjetroturbina ukupno instalirane snage 28,2 MW.

Planirana godišnja proizvodnja je 94 GW/h električne energije i ona je dovoljna za opskrbu svih kućanstava u Posušju, Grudama i Ljubuškom. Prema Studiji izvodljivosti vrijednost projekta VE Oštrc je 35 milijuna eura i to će biti najveća investicija u jedan projekt u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Relaks d.o.o. Posušje potpisao je ugovor o koncesiji s Vladom ŽZH, temeljem kojeg je stekao pravo da izgradi i koristi vjetroelektranu na lokalitetu Oštrc u Posušju u periodu od 30 godina.

Na ime koncesijske naknade Relaks će plaćati koncesijsku naknadu u iznosu od 2,5 posto od ukupne vrijednosti proizvedene električne energije, a naknada će se dijeliti na dva jednaka dijela između kantona i Općine Posušje, priopćeno je iz Udruge gospodarstvenika Posušje.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.