Rekordna inflacija u Evrozoni

Izvor: B92, 18.Jun.2022, 14:41

Rekordna inflacija u Evrozoni

Cene u Evrozoni uporno rastu od prošlog leta i majska stopa inflacije je sa 8,1 odsto bila najveća od uvođenja zajedničke valute pre više od 20 godina.

To je saopštio Evrostat u petak.

Međugodišnja inflacija - dakle, rast cena u maloprodaji u prethodnih 12 meseci, u aprilu je još bila na 7,4 odsto. Mesečna stopa inflacije u maju je bila 0,8 odsto.

Uz poskupljenja zbog zastoja u svetskoj trgovini i, od kraja februara, ukrajinskog rata, razgoropađena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << inflacija ekonomiste ne iznenađuje.

Posebno snažan doprinos daju cena struje, koja je 12 meseci poskupela za 39,1 odsto. Hrana je bila skuplja za 7,5 odsto nego u maju 2021.

Bazna inflacija, koja izuzima snažnim oscilacijama podložne kategorije, od aprila do maja se popela sa 3,5 na 3,8 odsto.

Evropska centralna banka nastoji da stopu inflacije dugoročno drži na dva odsto. To već mesecima ne uspeva, pa je, uz znatno oklevanje, signalizirala povećanje ključnih kamatnih stopa od 0,25 odsto.

U suštini, veća kamata podiže cenu novca i kredita. To hladi privredu, ali i inflaciju. Američke Federalne rezerve su ove godine već tri puta naviše korigovale kamatu, za ukupno 1,5 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.