Region: Pad indeksa prošle nedelje

Izvor: B92, 26.Maj.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Region: Pad indeksa prošle nedelje

Beograd -- Indeksi akcija na berzama u regionu proteklu sedmicu završili su mahom u minusu, a u padu su bili i prometi.

Indeski nedelju završili uglavnom sa padom vrednosti

Na Zagrebačkoj berzi ostvaren je promet od 374 miliona kuna, za 60 miliona manji nego nedelju dana ranije. Indeks Crobex pao je za gotovo pet procenata. Gubitnike predvodi akcija Ine, koja je, pošto je cele sedmice bila pod pritsikom prodaje, na nedeljnom nivou pala 7,5 odsto, na najniži nivo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od početeka meseca.

Među gubitnicima se, nakon nekoliko uzastopnih nedelja rasta, našla i Atlantska plovidba sa padom od takođe 7,5 odsto, dok je Dalekovod pao za nešto više od pet procenata.

Do vrlo blizu najnižeg nivoa od izlaska na berzu spustile su se akcije Hrvatskog telekoma, nakon što su isplaćene dividende. Cena im na nedeljnom nivou pala četiri procenta.

Pad cena akcija većine kompanija i mali prometi obeležili su i proteklu nedelju na crnogorskim tržištima kapitala. Indeks Montenegroberze Moste pao je za tri radna dana dva odsto, dok je indeks Neks Montenegro berze NEX20 oslabio 2,6 odsto.

Od kompanija sa zvaničnih lista za kotaciju gubitak su zabeležile akcije Instituta "Simo Milošević", koje su pojeftinile pet procenata, Crnogorskog Telekoma, sa padom od 1,74 odsto i Elektroprivrede sa 1,3 odsto.

Pali su i obične akcije nikšićke Željezare, 10 odsto, Ulcinjske rivijere, osam odsto, solane "Bajo Sekulić", osam procenata, kotorskog Jugopetrola, sedam i HTP Boke četiri odsto. Među malobrojnim dobitnicima su Jadransko brodogradilište sa rastom od šest procenata, i Duvanski kombinat sa gotovo deset odsto.

Makedonska berza, kao i nedeljema ranije, nije bila previše atraktivna za investitore i u prošloj sedmici ostvaren je promet od dva miliona evra. Indeks MBI10 oslabio je pola procenta i završio sedmicu na 5.775,25 indeksnih poena.

Politička dešavanja, smatraju analitičari, odlučujuće utiču na negativan trend na berzi. Oni kažu da bi pozitivan signal na kratak rok moglo da bude smanjenje provizije koju klijenti plaćaju kod kupoprodaje akcija za 30 odsto od početka juna.

Najviše se trgovalo akcijama Granita, za 735 hiljada evra, a daleko ispod su Komerijclna banka sa 134 hiljade, Toplifikacija sa 129 i Alkaloid sa 120 hiljada evra. Prošlu sedmicu obeležilo je i prodaja dela kapitala Makedonske berze - za tri dana prodate su 43 akcije u vrednosti 210 hiljada evra.

Gubitnik sedmice je Lutrija Makedonije sa padom od 45 odsto a slede Kjubi sa 13 i Vitaminka sa šest procenata. Među dobitnicima su pak Žito luks sa nešto više od osam procenata, Mavrovo sa pet i Pelagonija sa tri odsto.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

„Hemofarm“ hoće sve akcije „Zorka farme“

Izvor: Glas javnosti, 27.Maj.2008, 05:37

BEOGRAD - Indeks Beleks 15 Beogradske berze nedelju je završio u plusu od 23,72 poena ili 1,3 procenata, dok je ukupan promet opao za 50 procenata. Da nije bilo trgovanja akcijama AIK banke promet bi bio beznačajan. Od 255 akcija kojima je trgovano, 55 je doživelo rast cene, 85 akcija je završilo...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.