Referentna kamatna stopa smanjena za 0,5 odsto

Izvor: Glas javnosti, 10.Jun.2011, 07:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Referentna kamatna stopa smanjena za 0,5 odsto

BEOGRAD - Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) juče je smanjio referentnu kamatnu stopu sa 12,5 na 12 odsto, saopštila je NBS.

Procena Izvršnog odbora posle sagledavanja ekonomskih kretanje u zemlji je da će inflacija u narednom periodu opadati.

"Pad infalcije će u najvećoj meri biti rezultat slabljenja troškovinih pritisaka na rast cena hrane u slučaju uobičajeno dobre poljoprivredne sezone, kao i niske agregatne tražnje i preduzetnih mera monetarne politike", >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << navela je NBS.

Izvršni odbor je, kako se dodaje, procenio da je smanjenje referentne kamatne stope neophodno kako bi se inflacija na srednji rok stabilizovala oko cilja.

Za 2011. godinu centralna banka je predvidela inflaciju u granicama od tri do šest odsto, a u 2012. od 2,5 do 5,5 odsto.

Naredna sednica Izvrsnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi zakazana je za 7. juli.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.