Redukcija u FCAS zbog novog modela; Ja sam čuo da će u Torinu

Izvor: B92, 05.Feb.2019, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Redukcija u FCAS zbog novog modela"; "Ja sam čuo da će u Torinu"

Ekonomista Stojan Stamenković izjavio je da je prerađivacka industrija u Srbiji krajem godine krenula naniže.

"U decembru je pad od 5,8 odsto pa je cela godina svedena na 1,9 odsto. U decembru je od 16 oblasti rast zabeležen samo u osam. U decembru je FCAS zaustavio proizvodnju i najavljuje se da će u svakom mesecu biti dana kada se uopšte neće proizvoditi vozila. U ovoj oblasti se očekuje pad", kazao je Stamenković na predstvljanju MAT-a.

Ekonomista Miladin >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kovačević je na istoj konferenciji kazao da je redukcija proizvodnje FCAS zbog toga što se radi na montiranju opreme za novi model.

"Redukcija će potrajati nekoliko meseci, pa će početi proizvodnja novog modela", naveo je Kovačević.

Stamenković je na to kazao da je čuo da će novi model da se proizvodi u Torinu, a ne kod nas.

Stamenković je naveo da je prehrambena industrija druga problematična industrija. "Njena dinamika je suočena sa dva ograničavajuća faktora. Prvi su takse, a drugi koji je prisutan više meseci unazad, pad dinamike proizvodnje prehrambene industrije od 2 odsto svakog meseca".

On navodi da je fizički obim izvoza povećan za 4 odsto, ali je vrednost izvoza smanjena za 3,6 odsto, pa je jedinična vrednost smanjena za 6,3 odsto. "Ako se takse i ukinu pitanje je da li će naše firme isto prodavati na Kosovu, jer jer su druge zemlje zauzele to tržište sad".

Stamenković navodi da je ukupna vrednost spoljnotrgovinske razmene u decembru 2018. iznela 3.905 miliona evra, 6,4 odsto više nego u istom mesecu prethodne godine. "U tom okviru izvoz je vredeo 1.214 miliona evra i međugodišnje je povećan za 2,4 odsto, a uvoz je vredeo 1.881 milion evra, povećan je za 9,2 odsto. Uvoz je pokriven izvozom sa 64,5 odsto, i to je najmanja vrednost ove pokrivenosti posle decembra 2013., kada je iznela 63 odsto".

Ukupna vrednost izvoza u celoj 2018. iznela je 16.271 milion evra, 8,1 odsto vise nego godinu ranije, a uvoza 21.918 miliona evra, 13 odsto više, tako da je uvoz pokriven izvozom sa 74,2 odsto, navodi Stamenković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.