Recesija smanjila emisiju CO2 u svetu

Izvor: S media, 02.Jul.2010, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Recesija smanjila emisiju CO2 u svetu

Industrijska emisija ugljen-dioksida (CO2), gasa koji se smatra glavnim krivcem za globalno zagrevanje, stagnirala je prošle godine u svetu zahvaljujući tome što je recesija usporila proizvodnju u bogatim zemljama, ali je to anulirano rastom emisije u Kini i Indiji, saopštila je Holandska agencija za procenu životne sredine.

U saopštenju Agencije se navodi da u 2009. po prvi put još od 1992. nije registrovan godišnji rast emisije CO2 nastalog sagorevanjem fosilnih goriva, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << proizvodnjom cementa i radom hemijske industrije, što su ključni izvori tog gasa, prenela je agencija AP.

U obzir, medjutim, nije uzeta emisija CO2 kao posledica deforestacije, šumskih požara i raspadanja biomase, što bi ukupnu emisiju tog gasa u svetu moglo da poveća za čak 20 odsto.

Emisija CO2 je u vodećim industrijski razvijenim zemljama prošle godine smanjena za sedam odsto, ili 800 miliona tona, ali je to kompenzovano rastom emisije u Kini od devet odsto i u Indiji od šest odsto, navodi se u izveštaju.

Kina je od 2000. više nego udvostručila svoju emisiju CO2, na 8,1 milijardu tona prošle godine, i pored toga što je u poslednjih pet godina svake godine udvostručavala kapacitete eolske i solarne energije.

Prema podacima Agencije, Kina je i dalje najveći svetski emiter štetnih gasova, ali SAD emituju gotovo tri puta više CO2 po stanovniku nego ta azijska zemlja.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.