Rebalans ili suočavanje s realnošću

Izvor: B92, 20.Jun.2013, 14:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rebalans ili suočavanje s realnošću

Beograd -- Rebalans budžeta je očekivan i legalizuje situaciju u kojoj su podbacili prihodi, pa se zbog toga moraju u dobroj meri smanjti rashodi, kaže Miroslav Zdravković

"Vlada Srbije se u ovom trenutku suočava sa realnošću, jer su bili precenjeni prihodi budžeta za ovu godinu, a na osnovu precenjenih prihoda očekivala se i mnogo veća potrošnja", izjavio je ekonomski analitičar Miroslav Zdravković.

Prema Zdravkoviću, koji je urednik portala Makroekonomija.org, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na osnovu bilansa u prvih pet meseci ove godine vidi se da je jedino deficit na prošlogodišnjem nivou, dok su prihodi nominalno neznatno povećani, kao i rashodi.

Međutim, kako je rekao, to je bitno niže u odnosu na očekivani nominalni rast i prihoda i rashoda u ovoj godini.

"Na osnovu predloga rebalansa može se videti da su još uvek neke prihodne strane precenjene, na prvom mestu neporeski prihodi i da, s druge strane, sa oštrom kontrolom troškova može dodatno da se uštedi", naveo je Zdravković.

On je dodao da će ta ušteda omogućiti i bitno manji deficit budžeta za ovu godinu od, kako procenjuje, 153 milijarde dinara, što bi bilo ispod pet odsto BDP-a i manje od ranije projektovanih 177 milijardi dinara.

"Do toga može da dođe s jedne strane tako što će mesečni iznosi izdataka budžeta biti limitirani na 80 milijardi dinara mesečno, dok s druge strane sezonski očekivano u drugoj polovini godine dolazi do rasta poreskih prihoda", ukazao je Zdravković.

Podsetivši da su u 2012. poreski prihodi porasli sa 60 milijardi na 69 milijardi dinara, on je ocenio da bi došlo do vrlo oštre redukcije ukupnog deficita ukoliko bi se ove godine ti prihodi uvećali sa 62 milijarde na 70 milijardi dinara .

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.