Realni rast srpskog BDP-a 2,5 odsto u četvrtom tromesečju 2016.

Izvor: SEEbiz.eu, 01.Mar.2017, 08:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Realni rast srpskog BDP-a 2,5 odsto u četvrtom tromesečju 2016.

BEOGRAD - Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u četvrtom kvartalu 2016. godine iznosio je 2,5%, u odnosu na isti period prethodne godine, saopštio je u utorak Republički zavod za statistiku.

Prema desezoniranim podacima, BDP je u četvrtom kvartalu prošle godine porastao za 0,2 procenta u odnosu na prethodni kvartal.

U posmatranom tromesečju je, na godišnjem nivou, značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen u sektoru poljoprivrede, šumarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << i ribarstva od 8,1 odsto, u sektorima trgovine na veliko i malo, popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane od 4,2 procenta.

Sektor finansijskih delatnosti i delatnosti osiguranja ostvario je u četvrtom kvartalu međugodišnji rast od 3,2 posto, sektor informisanja i komunikacija od 2,6 i sektor industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama od 2,2 procenta.

Pad bruto dodate vrednosti zabeležen je u gradjevinarstvu za 0,6 odsto.

Posmatrano po agregatima upotrebe BDP-a, realan rast na godišnjem nivou u poslednja tri meseca 2016. registrovan je u svim segmetnima.

Izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava povećani su 1,0 odsto, za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima za 0,1, za finalnu potrošnju države 2,3, bruto investicije u osnovne fondove 2,6, izvoz robe i usluga za 13,8 i uvoz robe i usluga za 5,9 procenata, navodi se u saopštenju.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.