Realni rast BDP-a Srbije 3,4 % u četvrtom kvartalu

Izvor: B92, 01.Mar.2019, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Realni rast BDP-a Srbije 3,4 % u četvrtom kvartalu

Realni rast BDP Srbije u četvrtom kvartalu 2018. iznosio je 3,4 odsto, u odnosu na isti period prethodne godine, objavio je Repoublički zavod za statistiku.

Prerma desezoniranim podacima, BDP je u četvrtom tromesečju porastao za 0,3 procenta u odnosu na prethodni kvartal.

Značajan realni rast bruto dodate vrednosti na godišnjem nivou zabeležen je u poslednja tri meseca u sektoru, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo, za 15,6 odsto, zatim trgovina na veliko i malo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i popravka motornih vozila, saobraćaj i skladištenje, i usluge smeštaja i ishrane, za 6,5 procenata, kao i u sektoru informisanje i komunikacije za 5,1 posto.

Kada je reč agregatima upotrebe BDP-a, realni rast zabeležen je kod svih agregata u odnosu na četvrti kvartal 2017.

Izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava su povećani za 3,2 odsto, za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) za 2,7, za finalnu potrošnju države za 3,3, bruto investicije u osnovna sredstva za 3,2 procenta, izvoz robe i usluga za 10,6 odsto i uvoz robe i usluga 10,9 posto

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.