Razmatraju navodnjavanje polja vodom iz Dunava

Izvor: B92, 07.Avg.2017, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razmatraju navodnjavanje polja vodom iz Dunava

Beč -- Vlasti austrijske pokrajine Donja Austrija nameravaju da razmotre navodnjavanje poljoprivrednih polja vodom iz Dunava.

Tim povodom pokrajinske vlasti daće u nalog, na jesen, izradu studiju izvodljivosti.

Ta studija treba da razjasni pitanja kao što su mesta za crpljenje vode iz Dunava, ali i kolike bi bile investicije.

Pored toga treba da se utvrdi gde bi voda mogla biti dalje kanalisana.

Voda bi, kako se navodi, mogla da bude transportovana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preko sistema za daljinsko snabdevanje, zbog čega su potrebne solidne pripreme, ako se želi realizacija projekta.

Navodnjavanje vodom iz Dunava bilo bi posebno interesantno za regione Vajnfirtel i Valdfirtel, područja južno od najveće evropske reke, a koja su posebno pogođena klimatskim promenama.

Poljoprivredna komora procenjuje troškove za ovaj projekat na milijardu evra.

S druge strane organizacija za zaštitu životne sredine „Virus“ upozorava da opasnosti ovog projekta.

Ukazuje se na činjenicu da je Dunav moćna reka, ali i životni prostor, koji u ekstremnim periodima suše takođe ima malo vode.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.