Razdor u SAD: Sprema se ekonomski haos?

Izvor: B92, 10.Maj.2023, 08:26

Razdor u SAD: Sprema se ekonomski haos?

Bajden i lideri Kongresa nisu saglasni kako da se reši budžetska kriza.

Predsednik SAD Džozef Bajden i lideri Kongresa sastali su se na prvom direktnom sastanku organizovanom sa ciljem da se izbegne nezapamćeni budžetski deficit američke administracije, ali nisu uspeli da postignu saglasnost kako da se izbegne budžetska kriza.

Predsednik je u Ovalnoj sobi Bele kuće poželeo dobrodošlicu predsedavajućem Predstavničkog doma Kevinu Mekartiju, lideru demokrata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Predstavničkom domu Hakimu Džefrisu, lideru senatske većine Čaku Šameru i lideru manjine Miču Mekonelu.

U izveštaju AP se ističe da je njihov početni izazov bio da se dogovore o čemu se tačno razgovara tokom sastanka koji je trajao nešto više od jednog sata.

Američka administracija našla se pred rizikom da od 1. juna više neće biti u stanju da ispuni svoje finansijske obaveze, što je izazvalo strepnju da bi u ekonomiji mogao da nastane haosa.

Republikanci su došli u Belu kuću u nadi da će se pregovori voditi o velikom smanjenju federalne potrošnje što bi omogućilo nova zaduživanja kojima bi administracija izbegla nesloventnost i neispunjavanje svojih finansijskih obaveza.

Bajden je, s druge strane, pristupio pregovorima sa kongresnim liderima uz naglašeno protivljenje ideji da pregovori o budžetskom deficitu budu taoci kreditiranja i ponovo je istakao da je spreman da vodi razgovore o budžetu tek nakon što se otkloni pretnja deficitom.

Neposredno pre početka sastanka sa kongresnim vrhom Bajden je dobacio novinarima: "Počinjemo sa razgovorima, rešićemo sve svetske probleme".

Pre početka sastanka u Beloj kući, i Mekarti i sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer su nepopustljivo poručili da se neizvršavanje finansijskih obaveza kao posledica budžetskog deficita može jednostavno sprečiti - ako druga strana prihvati da odustane od svojih zahteva.

Provalija između ovih suprotnih stavova podstiče neizvesnost koja uznemiruje finansijska tržišta i preti da se pretvori u krizni talas koji se nadvija nad američkom ekonomijom.

Mekarti je danas rekao da je savezni sporazum o deficitu potreban do sledeće nedelje ako Vašington želi da od 1. juna izbegne nesoventnost i rekao je da ne vidi razlog zašto obe strane ne bi mogle brzo da postignu dogovor oko predloga republikanaca o smanjenju potrošnje u zamenu za podizanje granice zaduživanja.

"Mislim da to nije tako teška odluka", rekao je Mekarti u razgovoru sa novinarima u američkom kongresu uoči sastanka sa predsednikom bajdenom.

Lider republikanske manjine u Senatu Mič Mekonel podržao je svog stranačkog kolegu i predsedavajućeg Predstavničkog doma Mekartija i dozvolio mu da preuzme vođstvo u pregovorima u Beloj kući.

"Nema razloga da naša zemlja krene putem krize", rekao je Mekonel.

Predsednik Bajden insistira na tome da se o podizanju granice duga ne može pregovarati i zahteva da se ograničenja javne potrošnje razmatraju odvojeno, kao deo godišnjeg budžetskog procesa.

Republikanci u Predstavničkom domu nedavno su usvojili sveobuhvatan zakon o smanjenju javne potrošnje, što je bila uvodna ponuda u pregovorima sa predsednikom bajdenom.

Međutim, taj zakon nema šanse u Senatu koji kontrolišu demokrate, a i Bela kuća je zapretila da će na njega staviti veto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.