Izvor: Politika, 02.Apr.2009, 23:37

Raste strah od krize

Raste strah od krize

Od kada je svetska ekonomska kriza počela da „kuca” na vrata Srbije, pesimistički pogled na budućnost postao je sastavni deo razmišljanja

U Srbiji raste opšti pesimizam, polovina naših sugrađana misli da zemlja ide u lošem pravcu i više od 60 odsto njih veruje da će im životni standard pasti zbog svetske ekonomske krize, dve trećine zaposlenih ima strah da će ostati bez posla, a više od 70 odsto građana smatra da Vlada Srbije ne informiše građane šta radi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << po pitanju rešavanja krize. Ovo su samo neki od najznačajnijih rezultata istraživanja „Najznačajniji problemi građana Srbije, svetska ekonomska kriza i odgovornost Vlade Srbije” koje je u periodu od februara 2008. do marta ove godine uradio „Strateški marketing”, a prezentovani su na jučerašnjem okruglom stolu o ekonomskoj krizi i položaju radnika u Srbiji, koju je organizovala Mreža za političku odgovornost.

„Na pitanje – koji su najznačajniji problemi s kojima se Srbija u ovom momentu suočava, a vas lično najviše zabrinjavaju, više od polovine ispitanika odgovorilo je – nezaposlenost, a trećina njih smatra da ekonomija zemlje postaje sve veći ’lični’ problem građana. Poredeći stanje optimizma u poslednjih godinu dana, konstatovali smo da je najviši nivo optimizma bio zabeležen kada je u maju i u septembru prošle godine Srbija potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno kada je taj dokument bio ratifikovan. Od kada je u oktobru svetska ekonomska kriza počela da „kuca” na vrata naše zemlje, pesimistički pogled na budućnost postao je sastavni deo razmišljanja naših građana”, istakla je direktorka istraživanja agencije „Strateški marketing” Svetlana Logar.

Ona je takođe dodala da je trećina građana ocenila da Vlada Srbije ne može da učini ništa da bi ublažila efekte krize, dok oko 58 odsto njih smatra da bi ona mogla da poboljša situaciju. Predstavnica Unije poslodavaca Srbije Jelena Starčević istakla je da je samo u toku protekle godine zatvoreno 2.016 preduzeća i da se čak 57.000 preduzeća trenutno nalazi u blokadi. Ona je podsetila na činjenicu da su u Srbiji najviši porezi na zarade i doprinose u odnosu na celu Evropu i da naša privredna preduzeća plaćaju čak 100 odsto više komunalne takse nego u Evropi, kao i da bankarski sistem ima duplo veće kamate od svih zemalja u okruženju.

Predsednik sindikata „Nezavisnost” Zoran Stojiljković istakao je da će očuvanje radnih mesta biti najveći izazov ove godine i da se u našoj zemlji godinama kupovao socijalni mir i u procesu privatizacije prodavao „porodični nakit i srebrnina”. On je takođe istakao da je od početka 2001. do danas čak tri puta povećana državna administracija i da država trenutno zapošljava 580.000 osoba, a da budžetu nedostaje milijardu evra. On je ocenio sramnom odluku vlade da ove godine uvede moratorijum na radne sporove koje treba da dobiju radnici i zaključio da se vlada mora „naterati” na odgovorno ponašanje.

K. Đorđević

[objavljeno: 03/04/2009]

Nastavak na Politika...


 I drugi pišu o ovome:
 Povezane vesti

Istrazivanje: Vlada ne informise gradjane o planovima

Izvor: Economy.rs, 03.Apr.2009, 04:37

Oko 70 odsto gradjana Srbije smatra da Vlada Srbije ne obavestava javnost dovoljno o planiranim reformama za unapredjenje privrede, objavila je danas agencija za istrazivanje javnog mnjenja Stratedzik marketing (Strategic).

Nastavak na Economy.rs...

Sindikati nezadovoljni merama Vlade

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Apr.2009

Oko 70 odsto građana Srbije smatra da Vlada Srbije ne obaveštava javnost dovoljno o planiranim reformama za unapređenje privrede. Sindikat državne uprave, pravosuđa i društvenih delatnosti, koji deluje u okviru Saveza samostalnih sindikata Srbije, najavili su masovne proteste i štrajkove ukoliko...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.