Rast registrirane nezaposlenosti u srpnju

Izvor: SEEbiz.eu, 16.Avg.2019, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rast registrirane nezaposlenosti u srpnju

ANALIZA - Prema podacima HZZ-a u srpnju je nastavljen pad broja nezaposlenih osoba na godišnjoj razini koji neprekidno traje od travnja 2014. 

S druge strane, na mjesečnoj razini zabilježen je porast broja nezaposlenih kao posljedica porasta broja ulazaka u evidenciju uz istovremeno smanjenje izlazaka iz evidencije nezaposlenih.

Krajem srpnja pri HZZ-u je bilo registrirano 114.389 nezaposlenih osoba što u odnosu na lipanj predstavlja povećanje za 2.220 osoba. Pri >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << tome je broj ulazaka u evidenciju nezaposlenih iznosio 18.664 (41% u odnosu na lipanj) dok je broj izlazaka iz evidencije nezaposlenih zabilježio smanjenje za 1.091 osoba (-6,2%). Od ukupnog broja novo prijavljenih u evidenciju najveći je broj došao iz djelatnosti obrazovanja (3.110 osoba ili 22,4%), prerađivačke industrije (2.311 osoba ili 16,6%), trgovine na veliko i malo (11,7%), pružanja smještaja, priprema i usluživanje hrane (9,9%) te građevinarstva (7%).

Na godišnjoj razini, broj nezaposlenih niži je za 21.815 osoba ili 16%. Tako je u srpnju broj ulazaka u evidenciju nezaposlenih zabilježio godišnji pad za 827 osoba (-4,2%) pri čemu je 63,9% (11.921 osoba) od ukupnog broja ušlih u evidenciju kao status prije ulaska navelo radni odnos, dok je 45,5% ušlih u evidenciju kao razlog prestanka radnog odnosa navelo istek ugovora na određeno vrijeme. Broj izlazaka iz evidencije nezaposlenih na godišnjoj razini također je smanjen (-4,2%) pri čemu većina dobnih skupina i sve razine obrazovanja bilježe smanjenje broja izlazaka iz evidencije nezaposlenih.

Unatoč nastavku povoljnih kretanja na godišnjoj razini ostaje značajan problem manjka radne snage osobito prisutan u nekim djelatnostima poput ugostiteljstva i građevinarstva, koji se pokušava riješiti uvoznim kvotama. Pitanje i problemi tržišta rada poput neodgovarajuće ponude radne snage, niske stope zaposlenosti i aktivnosti te općenito problem ljudskog kapitala ostaje snažna prepreka i slabost budućeg rasta i razvoja Hrvatske.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.