Rasadi u šidskim staklenicima u dobrom stanju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Feb.2017, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasadi u šidskim staklenicima u dobrom stanju

Rasad za plasteničku proizvodnju trenutno je u fazi pred pikiranje. Pikiranje se izvodi da bi se povećao životni prostor biljkama i ima praktični značaj, jer omogućuje da se odgoje i rasade odrasle biljke koje će ranije stići za rod. U šidskom kraju rasad paprike, paradajza i krastavaca u staklenicima je u veoma dobrom stanju.

Pikiranje je proces koji je značajan u proizvodnji rasada povrtarskih kultura. Pre njega sledi sadnja i čekanje da biljka dođe do momenta za prebacivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u specijalne posude što bi trebalo da bude za oko 15-tak dana gde se pikira a potom sledi sadnja u plastenik krajem marta početkom aprila.

U praksi se operacija pikiranja izvodi kada se na sejancima pojave prva dva stalna listića ili nešo kasnije. Pod normalnim uslovima rasad paprike i paradajza treba da dostigne takav porast za 20-25 dana posle setve što je i slučaj ove godine pogotovo sa krastavcima u staklenicima koji ovih dana uz pravilnu negu obećavaju dobar kvalitet.

Pred pikiranje važna je nega rasada koja se sastoji od plevljenja korovskih biljaka, zalivanja, provetravanja, prihranjivanja i zaštite. Rasad se pažljivo zaliva jer previše vode može da dovede do prekomernog rasta biljaka ili gušenja mladih biljčica.

Ukoliko se pojave korovske biljke suzbijaju se čupanjem. Prihrana se obavlja zavisno od stanja rasada. Ono što je veoma važno je svakodnevno provetravanje rasada kako bi u punom porastu na kraju bili u plastenicima gde će se dalje razvijati.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.