Rafinerija smanjuje deficit BiH

Izvor: B92, 13.Nov.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rafinerija smanjuje deficit BiH

Sarajevo -- Nešto više od 1.500 radnika Rafinerije nafte Bosanski Brod prvi put bi nakon 1991. godine ove sedmice treba da počnu da radom "punom parom".

Prve količine od 30 hiljada tona sirove nafte već su dopremljene u rafineriju i tokom sedmice treba da krene njena prerada na revitalizovanoj staroj liniji kapaciteta 1,2 miliona tona nafte godišnje.

Uporedo sa tim, vlasnik rafinerije, ruska kompanija NjeftGazInKor najavljuje obnovu i nove linije, čime >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi ukupni kapacitet prerade nafte u Brodu dostigao oko četiri miliona tona godišnje.

Međutim, i puni pogon stare linije biće dovoljan da podmiri potrebe kompletnog tržišta BiH koje se godišnje kreću upravo oko 1,2 miliona tona goriva. Na taj način trgovinski deficit BiH mogao bi se smanjiti za oko 500 miliona evra.

Startovanje proizvodnje u Bosanskom Brodu bi naročito moglo pogoditi Hrvatsku, koja je samo u prošloj godini u BiH izvezla goriva za skoro 400 miliona evra. Uvoz goriva iz Slovenije u tom periodu bio je vredan 107 miliona evra, Mađarske oko 50 miliona evra, a iz Srbije 25 miliona evra.

U Rafineriji ističu da će to preduzeće u kratkom roku dostići evropske standarde kada je u pitanju dizel gorivo i da neće biti potrebe za većim uvozom.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vrlo brzo će poteći prve litre benzina

Izvor: Capital.ba, 12.Nov.2008, 15:37

BROD, U Rafineriji nafte u Brodu u toku su aktivnosti na pokretanju prerade sirove nafte - potvrđeno je Srni u ovom preduzeću, u kome navode da je potrebno najmanje sedam dana da iz remontovane stare linije, kapaciteta 1,2 miliona tona godišnje, poteku prvi litri benzina. Nakon što je otklonjen kvar...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.