Izvor: B92, 31.Avg.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radovic demantuje tvrdnje "Progresa"

Beograd -- Predsednik Komisije za ispitivanje zloupotreba u privredi Aleksandar Radovic demantovao je tvrdnje firme "Progres" da se zbog izvoza zita nepravedno nasla na listi ekstraprofitera. Radovic u izjavi za RTV B92 tvrdi da je "Progres" ostetio drzavu, ali i svoje radnike, jer je na ovom poslu zaradjivala privatna francuska firma "Expocel", a ne predstavnistvo kompanije "Interprogres" u Parizu. Prema recima Radovica, Komisija za izbor najpovoljnijeg ponudjaca iz Robnih rezervi prvu gresku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je napravila kada je odabrala "Progres" za kupca, iako je ponudio najnizu cenu od svega 140 dolara po toni: "Kako su ostali ucesnici izrazili negodovanja preko Privredne komore Srbije, 'Progres' dize cenu na 162 dolara i prilagodjava je ostalim ponudama. Mimo utvrdjenih pravila u takvim ponudama, 'Progres' uskladjuje cenu prema ostalim izvoznicima da bi dobio posao. Tadasnji predsednik Vlade koristi svoj politicki uticaj i pretvara ga u ekonomsku pogodnost za 'Progres', preduzece na cijem se celu nalazi. Znaci, radi se o koliziji interesa, jer se vise ne zastupa interes drzave, vec interes firme".

Radovic navodi da je neobicno i to sto je "Progres" francuskom "Expocelu" prodao zito po ceni po kojoj ga je kupio iz Robnih rezervi. Prema recima Radovica, diskutabilna je i francuska firma "Expocel": "Sediste 'Expocela' iz Pariza, kupca psenice, se nalazi u poslovnim prostorijama 'Interprogresa SARL', 'Progresovog' predstavnistva u Francuskoj, na adresi 16 avenue Hoche. Direktor 'Expocela', osnivac i suvlasnik je nas gradjanin Ivan Matkovic koji je ujedno i direktor 'Interprogresa', znaci 'Progresov' zvanicni predstavnik u Parizu. U tom svojstvu, g. Matkovic zivi u sluzbenom stanu ciji je vlasnik 'Interprogres' u 17. kvartu u Parizu. Sve ovo ukazuje na cinjenice da je rukovodstvo 'Progresa' osnovalo preduzece 'Expocel' u Parizu da bi moglo da odredjene poslove usmeri na tu privatnu firmu, iako za to nije bilo posebnih razloga imajuci u vidu postojanje 'Progresove' firme 'Interprogres'". Radovic dodaje da je "Progres" prodao zito "Ekspocelu" po 162 dolara po toni, kada je ono na berzi u Parizu u maju 1996. godine kostalo izmedju 240 i 250 dolara po toni. "Nije tesko izracunati koliko je 'Expocel' zaradio na ovome poslu. Radi se o razlici od 78 dolara po toni, ako se uzme kao osnov najniza trzisna cena. Moze se zakljuciti iz svega da, prilikom prodaje psenice 'Expocelu', rukovodstvo 'Progresa' nije vodilo racuna o interesima zaposlenih, vec je radila u korist necijih privatnih interesa", zakljucio je Radovic u izjavi za RTV B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.