Radnici besni: Predsednik ništa ne razume

Izvor: B92, 24.Apr.2018, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici besni: Predsednik ništa ne razume

Pariz -- Radnik na kontroli održavanja u francuskoj železnici, Žonatan Senjer, kaže da dok traje protest radnika, da francuski predsednik Emanuel Makron ništa ne razume.

Senjer je za AP objasnio da štrajkuje zajedno sa hiljadama drugih radnika državne železničke kompanije SNCF, zbog Makronovog pokušaja da reformiše tu firmu.

On je mehaničar koji radi za skromnu platu, a prihvatio je u zamenu za garanciju da će ostati zaposlen.

Navodi da želi da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zaštiti "ideju javne službe" i francuskog načina života, od američkog načina nesigurnosti u poslu.

Makron tvrdi da beneficije za radnike guše rast na tržištu, a Senjer tvrdi da sigurnost zaposlenosti ohrabruje ljude da troše više novca i tako jačaju ekonomiju.

On i njegove kolege iz železnice štrajkuju i danas, što je deseti put ovog meseca.

Radnici aviokompanije Er Frans takođe štrajkuju zbog Makronovih planova za reforme i drugih problema, navodi agencija.

Kako je američka agencija ranije prenela, radnici francuske železnice okupirali su juče sedište SNCF, u znak protesta, a najmanje 150 sindikalnih aktivista popelo se na požarne stepenice i ušlo u kancelarije SNCF u predgrađu Pariza.

Policija je opkolila zgradu i zaustavila saobraćaj na ulici ispred zgrade, dok su demonstranti okačili velike transparente sa prozora zgrada i mahali bakljama.

Većina vozova u Francuskoj juče nije saobraćala.

Makron planira da izvrši reformu francuskih železnica i oduzme zaposlenima beneficije, kako bi francusko tržište postalo kompetentnije na evropskom tržištu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.