Radnici Takova neća da idu bez para

Izvor: B92, 12.Okt.2011, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici Takova neća da idu bez para

Gornji Milanovac -- Oko stotinu radnika Kompanije Svislajon-Takovo u Gornjem Milanovcu nije prihvatilo predlog poslovodstva da sporazumno raskinu radni odnos.

Radnici nisu prihvatili predlog da pređu u novoosnovano preduzeće Usluge.

Oni su zahtevali da, umesto toga, budu proglašeni za tehnološki višak i da im se za svaku godinu radnog staža isplati po 27.000 dinara, ali rukovodstvo to nije prihvatilo.

Kako je izjavio predsednik Samostalnog sindikata Milojko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Živanović ova ponuda nije u skladu sa zakonom, jer poslodavac ima pravo da radnicima, koji ostaju bez posla, predloži druga rešenja, a njihova je stvar da li će to i prihvatiti.

Radnicima je ponuđen posao u novom profitnom centru, koji treba da pruža usluge za Kompaniju, ali oni, poučeni ranijim iskustvima, strahuju da li će biti poštovan granski kolektivni ugovor od marta ove godine, kada su mnogi ostali bez posla i bez ikakve novčane nadoknade.

Od 2003. godine, kada je Rodoljub Drašković, vlasnik kompanije Svislajon postao većinski vlasnik PIK Takovo, bez posla je ostalo oko 3.400 radnika.

Od 4.300 tada zaposlenih, posle privatizacije u fabrici je ostalo manje od 900, a prema nekim informacijama, spremljeni su spiskovi za otpuštanje još oko stotinu radnika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.