Izvor: B92, 23.Feb.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici "Lokomotive" traže izlaz

Niš -- Radnici Mašinske industrije Niš "Lokomotiva" AD traže raskid kupoprodajnog ugovora i rešenje za hitan nastavak proizvodnje.

Iako imaju ugovorene poslove za preko 4,5 miliona evra, radnici nemaju posla, a polovina je na prinudnom godišnjem odmoru. Iz kompanije "IRS", koja je kupila "Lokomotivu" poručuju da je rešenje na pomolu, a Agencija za privatizaciju najavljuje novu kontrolu.

Predstavnici reprezentativnih sindikata "Lokomotive” kažu da kupac >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije ispunio obaveze iz kupoprodajnog ugovora, što su pokazale i kontrole od strane Agencije za privatizaciju.

Prvobitni kupac "Lokomotive”, italijansko – hrvatska kompanija ”Friulexport” prodala je fabriku rumunskom "IRS-u”.

Ugovoreni poslovi vredni više od četiri miliona evra nisu realizovani, pa radnici traže raskid kupoprodajnog ugovora, jer je rok od dve godine koji je odredila Agencija za privatizaciju istekao pre dva dana.

Od 427 radnika, koliko je zaposleno u "Lokomotivi”, polovina je na prinudnom godišnjem odmoru.

Do nove godine, primali su platu u proseku od oko 15.000 dinara. Decembarske zarade iznosile su od tri do sedam hiljada dinara.

V.d. direktora "Lokomotive” AD Srđan Radenković, kome je mandat istekao 31. decembra prošle godine kaže da je tačno da ugovoreni poslovi čekaju i da su probijeni svi rokovi.

On očekuje da država reaguje, jer je u pitanju kompanija od strateškog značaja, jedina koja se u Srbiji bavi remontom lokomotiva.

Direktorka "IRS-a” Dajana Livingston kaže da je situacija u "Lokomotivi” loša zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa sa "MIN” holdingom.

Prema njenim rečima, zbog administrativnih problema rukovodstvo se nije bavilo pokretanjem proizvodnje.

Ona kaže da je rešenje na pomolu, jer će "IRS” uskoro dobiti vlasništvo nad zemljištem i poručuje radnicima da bi trebalo da budu zadovoljni, jer imaju redovne plate, a posla će uskoro sigurno biti.

U Agenciji za privatizaciju B92 saznaje da će uskoro biti sprovedena nova kontrola, a konačna odluka će biti doneta za sedam do deset dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.