Izvor: B92, 12.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici EI toplane peške u Beograd

Niš -- Radnici niške EI Toplane, koji 24. dan štrajkuju ispred Skupštine grada, najavili da će 20. septembra krenuti peške u Beograd.

To će uraditi ako do tada ne budu ispunjeni njihovi zahtevi. "Uputili smo naše zahteve ponovo na sve gradske adrese", kazao je Zlatimir Dimitrijević, radnik EI Toplane, na konferenciji za novinare u Savezu samostalnih sindikata. Radnici, njih 10, traže opstanak preduzeća, povezivanje radnog staža, overu zdravstvenih knjižica i isplatu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zaostalih plata od februara 2005. godine.

U preduzeće EI Toplana (kotlovi snage 70 megavata), osnovanom 2003. godine, 89 odsto vlasništva pripada Javnom preduzeću "Gradska toplana", a 11 odsto EI holdingu.

Gradskoj toplani udeo u vlasništvu pripao je na ime dugovanja EI gradu od oko 80 miliona dinara. U trenutku osnivanja, preduzeće je imalo 25 radnika, 10 je odmah prešlo da radi u Gradsku toplanu, a sada ih je ostalo 13, podsećaju štrajkači.

"Grejali smo EI komleks (više od 400.000 metara kvadratnih poslovnog prostora) i deo grada, a onda je uoči grejne sezone 2005. godine doneta odluka da EI Toplana prestaje sa radom", podsećaju radnici.

Istovremeno, fabrike u EI kompleksu, među kojima je i onih sa udelom stranog kapitala, sučene su sa problemom grejanja u narednoj sezoni.

Predstavnici tih fabrika, takođe su pisali gradskim i republičkim funkcionerima, upozoravajući da će stati proizvodnja, ako se problem grejanja ne reši.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.