Radna grupa za praćenje cena

Izvor: B92, 12.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radna grupa za praćenje cena

Beograd -- Vlada Srbije odlučila da formira Radnu grupe za sagledavanje načina formiranja i visine cena osnovnih životnih namirnica.

Zadaci Radne grupe biće da analizira tržište maloprodaje zbog stanja maloprodajnih cena, marže i rabata. Gledaće se namirnice koje čine minimalnu potrošačku korpu radi uporedne analize cena životnih namirnica u regionu i predlagaće se odgovarajuće mere. Takva odluka dolazi nakon polemika u javnosti i ponopolskom položaju pojedinih firmi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Srbiji i previsokim cenama u odnosu na okruženje i EU:

Stručnu i administrativno-tehničku podršku pružaće joj Ministarstvo trgovine i usluga.

Kako je objavljeno u Službenom glasniku, Radna grupa dužna je da nadležnom Vladinom odboru dostavlja izveštaj o radu na 60 dana, a Vladi najmanje na 90 dana. Radna grupa obrazuje se na šest meseci od dana stupanja na snagu odluke Vlade o formiranju.

Za predsednika Radne grupe imenovan je pomoćnik ministra trgovine i usluga Dragan Penezić, za njegovog zamenika šef Odseka za privredu i finansije u Kabinetu potpredsednika Vlade Srbije Goran Radosavljević.

Članovi su državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Ljubiša Dimitrijević, mlađi savetnik u Sektoru za ekonomiju i javna preduzeća pri Ministarstvu finansija Radovan Medić i zamenik direktora Zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

Podsetimo, potpredsednik Vlade Božidara Đelića pokrenuo je inicijativu da Vlada formira telo koje će kontrolisati da li je rast cena opravdan.

Ministar trgovine Predrag Bubalo kaže da su male mogućnosti da država utiče na formiranje cena, već da će novoformirana grupa moći samo da ispita kako se formiraju cene.

On je dodao da, prema postojećem zakonu, država može samo da kontroliše energente i to cene električne energije i nafte i naftnih derivata.

O ovoj temi više čitajte i na B92.biz.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.