RZS: Realni rast BDP-a Srbije iznosio 2,5 odsto

Izvor: B92, 31.Maj.2019, 13:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RZS: Realni rast BDP-a Srbije iznosio 2,5 odsto

Beograd -- Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u prvom kvartalu 2019. iznosio je 2,5 odsto na godišnjem nivou, objavio je Republički zavod za statistiku.

U odnosu na četvrto tromesečje prošle godine, prema desezoniranim podacima, rast BDP-a u prvom kvartalu 2019. godine iznosio je 0,3 procenta.

Značajan realni rast bruto dodate vrednosti na godišnjem nivou zabeležen je u sektoru građevinarstva (12,3 odsto), sektoru trgovine na veliko i malo i popravke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane (5,8 odsto) i sektoru informisanja i komunikacija (4,9odsto).

Gledano po agregatima upotrebe BDP-a, u posmatranom tromesečju je u odnosu na isti period prošle godine realni rast zabeležen kod svih agregata.

Izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava su porasli za 3,2 procenta, izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) za 2,3, izdaci za finalnu potrošnju države za 2,5, bruto investicije u osnovna sredstva za 8,4, izvoz robe i usluga za 9,3 i uvoz robe i usluga za 9,4 posto, navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.