RTRS: Neki Srebreničani stradali pre jula 1995, imamo dokument

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2021, 22:09

RTRS: Neki Srebreničani stradali pre jula 1995, imamo dokument

Radio-televizija Republike Srpske objavila je danas da je došla u posed dokumenata u kojima se navodi da su neki Srebreničani, koji su predstavljeni kao žrtve zločina u Srebrenici, stradali pre jula 1995. godine, kada se dogodio taj masakr.

U tekstu koji je objavljen na sajtu javnog servisa RS navodi se da "manipulacija direktora Memorijalnog centra Potočari Emira Suljagića o broju žrtava iz jula 1995. godine nije usamljen slučaj".

U tom kontekstu, RTRS je dao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << imena i prezimena 11 Bošnjaka koji su, kako tvrde, stradali pre jula 1995. godine, uz navođenje godine smrti i nestanka.

"Sudeći prema dokumentima, već 1996. godine počela je institucionalna revizija. U službi su bili tadašnja Federalna komisija, kasnije bošnjacki ogranak Instituta za nestala lica, potom Međunarodna komisija za nestale osobe, pa čak i pojedini sudovi nižeg ranga. Svi oni su izdavali potvrde i prepravljali podatke o mestu, vremenu i načinu smrti muslimana/Bošnjaka iz lažno demilitarizovanog srebrenickog regiona", navodi se u tekstu.

Dodaje se da je još desetine sličnih tajnih dosijea podrinjskih muslimana u posedu RTRS, a "svima je imenilac zajednicki - nakon što su udruženim snagama sarajevske bivše i aktuelne institucije umešale prste, svi su smiraj pronašli u Potocarima, a u rubrici datum smrti - piše upravo jul 1995''.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

RTRS: Imamo tajni dokument o Srebrenici, a ima ih još

Izvor: B92, 15.Jun.2021, 07:40

RTRS navodi da poseduje dokument u kom su dokazi da su neki Srebreničani, koji su predstavljeni kao žrtve zločina, stradali pre masakra iz 1995.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.