RT: Procvat rusko-kineske trgovinske saradnje

Izvor: Vostok.rs, 10.Maj.2023, 19:44

RT: Procvat rusko-kineske trgovinske saradnje

 
Obim trgovine između Kine i Rusije je nastavio da raste, a izvoz i uvoz rastu dvocifrenim tempom od početka 2023. godine, izveštava Generalna uprava kineske carine.
Prema izveštaju objavljenom u utorak, bilateralna trgovina je porasla za više od 43 odsto u periodu januar-april u poređenju sa prošlom godinom, na 73 milijarde dolara. Tokom tog perioda, kineski izvoz u Rusiju je skočio 67,2% na godišnjem nivou na 33,6 milijardi dolara, dok je uvoz iz zemlje porastao za skoro 25% na 39,4 milijarde dolara. Trgovina Kine sa Rusijom dostigla je rekordnu vrednost 2022. godine, porasla je za skoro trećinu usled sankcija Zapada Moskvi. Bilateralna trgovina je na putu da ove godine premaši 200 milijardi dolara, prema rezultatima za prvi kvartal. Zvanična statistika pokazuje da je Rusija bila lider među 20 najvećih kineskih partnera po rastu trgovine u 2022. Kina se takmičila sa Indijom kao najvećim ruskim kupcem nafte, a pretekla je EU kao najveći uvoznik ruskih poljoprivrednih proizvoda. Pekinški morski uvoz ruske nafte dostigao je rekordne vrednosti jer rafinerije koriste popuste radi oporavka domaće potražnje za gorivom nakon ukidanja ograničenja kovida.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.