RT: Nemci su „lopovi“ – Lavrov

Izvor: Vostok.rs, 23.Dec.2023, 00:26

RT: Nemci su „lopovi“ – Lavrov

 
Vašington usmerava napore Zapada da pronađe pravnu rupu koja im može omogućiti da kradu rusku imovinu širom sveta i koriste je za finansiranje vlade u Kijevu, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare u četvrtak.
Nemački zvaničnici u Karlsrueu najavili su ove nedelje planove za zaplenu sredstava od skoro 800 miliona dolara sa računa ruske banke u Frankfurtu, zbog navodnih kršenja sankcija EU. Lavrov je na tu vest reagovao tako što je nemačke vlasti nazvao kleptomanima. „Oni su lopovi, to smo odavno shvatili. Oni su sve vreme bili izdajnički u političkom smislu, znate: u smislu kršenja dogovora i pokušaja da nekoga prevare. Sada su se ispostavili da su lopovi u bukvalnom smislu“, izjavio je Lavrov novinarima posle posete Tunisu. Najviši ruski diplomata je izjavio da je Zapad „laserski fokusiran na ideju pronalaženja nekog legalnog načina za konfiskuciju ruske imovine“, počevši od preusmeravanja kamata sa trenutno zamrznutih sredstava u Ukrajinu. „Evropljani još uvek donekle poštuju svoje zakone, pa odlažu ove odluke. Ali prema našim izvorima, iza kulisa Amerikanci ih savetuju kako da promene te zakone da bi sve pokrali“, objasnio je on. Prošle godine je oko 260 milijardi evra sredstava Centralne banke Moskve imobilisano u zemljama G7, EU i Australiji. Procenjuje se da je 210 milijardi evra ruskih rezervi držano u Evropi, sa 191 milijardom evra u Belgiji, 19 milijardi evra u Francuskoj i 7,8 milijardi evra u Švajcarskoj koja nije članica EU. Nemačka je blokirala oko 5,3 milijarde evra ruske imovine u svojim finansijskim institucijama, prema zvaničnim podacima. Vlasti u Berlinu navodno sada ciljaju na imovinu podružnice Moskovske berze u nemačkom ogranku JP Morgana. Međutim, portparolka suda u Frankfurtu na Majni izjavila je za TASS da je zahtev još uvek u „preliminarnom razmatranju“. Ruski ministar finansija Anton Siluanov upozorio je u četvrtak da će „uslediti apsolutno simetričan odgovor“ ako Evropska unija odluči da iskoristi profit ostvaren od zamrznutih sredstava. On je primetio da postoji dovoljno stranih sredstava koja se drže na specijalizovanim bankovnim računima denominiranim u rubljama, uključujući obaveze za dividende prema ugovornim stranama iz „neprijateljskih“ zemalja.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.