RT: Imenovan najveći kupac ruskog žita

Izvor: Vostok.rs, 06.Okt.2023, 23:01

RT: Imenovan najveći kupac ruskog žita

 
Egipat je postao najveći uvoznik žita iz Rusije nakon što je kupio preko dva miliona tona za samo tri meseca, saopštila je u petak Unija izvoznika žitarica.
Od jula do septembra, Kairo je kupio 2,031 miliona tona žitarica, što predstavlja povećanje od 9,1% u odnosu na isti period prošle godine kada je zemlja uvezla 1,862 miliona tona. „Čvrsta pozicija ruskih izvoznika na tenderima GASC [Generalnog organa za snabdevanje robom] podstakla je privatne kupovine“, napisala je Unija na svom Telegram kanalu, pozivajući se na egipatsku agenciju za nabavku hrane. Ranije ovog meseca, medijski izveštaji ukazali su na to da je Egipat, odstupajući od svog tradicionalnog načina kupovine žitarica putem tendera, kupio oko 500.000 tona pšenice od Rusije u privatnom poslu. Egipat je jedan od najvećih svetskih uvoznika pšenice i njegove kupovine se pomno prate kao globalno merilo. Egipat je u julu i avgustu povećao uvoz ruske pšenice za 11,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine i iznosio je 1,28 miliona tona, pokazuju podaci koje je objavila Unija izvoznika žitarica. Turska je bila drugi najveći kupac žita iz Rusije, uvezivši 1,864 miliona tona (-10,3%) u periodu jul-septembar. Iran je pao sa prvog mesta koje je zauzeo 2022. godine na treće mesto nakon što je smanjio isporuke žitarica iz Rusije za 24 odsto na 1,817 miliona tona, pokazuju podaci. U prvih pet ruskih uvoznika žitarica je i Saudijska Arabija koja je povećala otkup za 61,2% na 1,664 miliona tona. Libija je zauzela peto mesto nakon što je njen uvoz žitarica zabeležio drastičan porast od 178 odsto na godišnjem nivou i dostigao 1,108 miliona tona u poređenju sa samo 398 hiljada tona u 2022. Rusija je izvezla ukupno 18,18 miliona tona žitarica u tri meseca između jula i septembra, povećavši svoje isporuke na svetskim tržištima za 61% ili za 11,2 miliona tona u odnosu na prošlu godinu, pokazuju zvanični podaci.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.